Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Just nu: Kumlin efter beskedet att Tysk frias: "Jag kan inte jobba kvar"

Polischef Lena Tysk friades för hoten mot sin underordnade Agneta Kumlin vid en poliskonferens.
Domen meddelades efter en kort överläggning direkt efter rättegången.

TV: Hör Agneta Kumlins besvikelse – och hopp – efter domen

TV: Advokaten: Därför var det rätt att Lena Tysk blev frikänd

Mer: Här är reprisen från hela rättegången

Vi sände live från hela rättegången och har intervjuer med Kumlin, advokat och åklagare efter att domen förkunnats. I klippet ovan kommer vi in efter 2.28 när domen förkunnas.

I dag hålls rättegången i det uppmärksammade målet där Västmanlands före detta polisområdeschef Lena Tysk står åtalad för att ha ofredat lokalpolisområdeschefen för Norra Västmanland, Agneta Kumlin. Vi sänder live från Västmanlands tingsrätt.

Lena Tysk är misstänkt för att ha tryckt upp en mobiltelefon i ansiktet på lokalpolisområdeschefen Agneta Kumlin och för att ha skrikit och hotat att hon ska dö, och aldrig mer skulle få prata med pressen. Detta sedan Kumlin uttalat sig i media om den nya polisorganisationen och sin oro över den skriande polisbristen i Norra Västmanland. Det misstänkta brottet, som rubricerats som ofredande, skedde i oktober förra året i samband med en poliskonferens i Sätrabrunn utanför Sala.

Allra först uppmärksammar Agneta Kumlin rätten på att hon kräver Lena Tysk på 7 000 kronor i skadestånd för "kränkning". Försvaret hävdar att brottet inte kan vara till grund för ett sådant skadestånd.

I sakframställan förhörs Agneta Kumlin om hotet. Där berättar hon att hon förstod att hon skulle få problem som chef när Tysk sa "du är dööööd". Tysk har tidigare berättat för Kumlin att Tysk är oerhört stressad av Götblads krav. Tysk tryckte upp mobilen jättenära ansiktet på Kumlin och saliven stänkte från munnen av upprördhet när hon uttalade hotet. Agneta kräktes efter hotet hon klarade inte av att sitta på middag med Tysk efteråt. Hon kände att karriären var körd.

De skulle ha aktiviteter och en rolig kväll på Sätrabrunn efter ledningskonferensen.Kumlin sägerockså att hon inte har fått något stöd av ledningen efter hotet. Däremot berättar hon om att det kommer hundratals mejl både från privatpersoner och från andra chefer.

Lena Tysk förhörs: "vi har uppfattat situationen olika och jag förstod inte att vi hade något otalt efteråt och Jag har bett Agneta om ursäkt". Tysk har inget minne av vad hon sa men kan ha sagt att hon "var kööörd", inte "döööd".

Vittnet Björn Wilhelmsson, lokalpolisområdeschef i Västra Mälardalen, berättar om vad han hörde sägas mellan Lena Tysk och Agneta Kumlin vid det misstänkta ofredandet på Sätrabrunn.

Wilhelmsson ser Tysk hålla upp mobilen mot Kumlin och hörde Tysk säga att Kumlin var rökt, körd eller död. Han minns inte riktigt vilket ord som användes.

Han uppfattade inte situationen som ett olaga hot utan en het diskussion.

TV: Här kan du se hela rättegången i repris:

Vittnesförhör med Per Ågren, polismästare i Gävleborg som vid tidpunkten för brottet var fd lokalpolischef i Västerås. Han ska berätta vad Kumlin berättade för honom om vad Tysk sagt. Hon var upprörd, och arg efter att Tysk sagt att hon var död. Agneta sa " får det gå till så här?

Vittnesförhör med Per Ågren, polismästare i Gävleborg som vid tidpunkten för det misstänkta brottet var lokalpolischef i Västerås. Han säger att Kumlin under en promenad hade berättat för honom om vad Tysk sagt. Hon var upprörd, och arg efter att Tysk sagt att hon var död. Agneta sa: "får det gå till så här?

Slutplädering:

Åklagare Lena Kastlund anser åtalet styrkt. Johan Eriksson menar att det inte är ett brott och att bevisningen inte räcker med vittnenas vaga minnesbilder. Tysk ska frikännas. Enskild överläggning nu

Dom:Tysks agerande inte så hänsynslöst att det är ett ofredande åtalet ogillas

I första intervjun efter rättegången säger åklagaren att hon inte är speciellt förvånad. I nuläget kan hon inte svara på om det blir överklagan.

Kumlins kommentar:– Jag hade givitvis helst sett en fällande om. Nu hoppas jag att det blir en intern diskussion.

Hon säger att det är för sina kollegors skull som hon stridit.

– Jag vill visa att man ska kämpa på och strida för det som är bra. Nu har jag slutgiltigt tagit beslut om att jag inte kan jobba kvar utan går i pension.

Lena Tysks försvarare Johan Eriksson kritiserar att Kumlin har för fram så mycket av sina åsikter inför öppen ridå.

– Det har varit väldigt påfrestande för min klient. Jag tycker synd om henne.

Kan du förklara varför det blev friande dom?

– Det gällde för domstolen att avgöra var gränsen för vad är kriminellt går. Ett gräl på jobbet är inte kriminellt. Och det räcker inte att man uttalar sig olämpligt eller till och med mycket olämpligt för att det ska bli kriminellt.