Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Justitieministern (M): Polisen kan bli bättre

Svensk polis har fått rekordstora tillskott som ger goda förutsättningar att förbättra resultaten i polisverksamheten. Nu är det upp till bevis. Vi ska inte nöja oss med de förbättringar vi hittills ser.

I dag och imorgon är jag i Västerås och deltar i ”polisriksdagen”. Där träffas bland annat poliser och polisstyrelseledamöter från hela landet för att diskutera olika frågor rörande polisen.

Mycket har hänt i polisen på senare år. Sverige har i dag över 20 000 poliser. Det är fler än någonsin tidigare. I Västmanland finns det nu över 500 poliser, omkring 50 fler än 2006. I hela landet har det skett en ökning med nära 3 000 poliser på samma tid. Detta ger naturligtvis helt nya förutsättningar både i det brottsförebyggande och brottsbekämpande arbetet.

En hel del har blivit bättre. Medborgarnas förtroende för polisen har ökat. Allt fler människor känner sig trygga när de rör sig ute på kvällarna och anmälningarna om misshandel utomhus har minskat till det lägsta antalet sedan 2006.

Men utvecklingen går för långsamt. Med flera tusen nya poliser är förväntningarna att ännu fler brott ska klaras upp.

I dag finns dessutom stora skillnader i landet. Det måste vi komma till rätta med. Var i landet man bor ska självklart inte spela någon roll för om ett brott klaras upp. En viktig åtgärd för att minska skillnaderna är att polisen blir en mer lärande organisation. Det handlar om att bli bättre både på att utvärdera och på att sprida goda exempel.

En parlamentarisk kommitté utreder på regeringens uppdrag vilken betydelse indelningen i 21 länspolismyndigheter har för effektiviteten. På kortare sikt har Rikspolisstyrelsen i uppdrag att se över polismyndigheternas organisation och ledningsstrukturer, och arbeta för att de är ändamålsenliga. Det pågår ett intensivt arbete för att förbättra informationsflödet i och mellan rättsväsendets myndigheter.

Mycket av arbetet måste dock ske inom polisen. Varje dag gör enskilda poliser fantastiska insatser. Min bestämda tro är att vi också ska kunna se tydliga förbättringar i fråga om polisens resultat.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel