Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Juventus vill starta akademi

För ett par veckor sedan reste division 3-klubben Juventus manager Franco Pertunaj till Sierra Leone tillsammans med Roland Bärtilsson.

Anledningen: att delta i ett hjälpprojekt och på sikt försöka bygga upp en fotbollsakademi.

Framgångsrika fotbollsspelare från Sierra Leone blir en allt vanligare syn. Se bara på Mohamed och Teteh Bangura som gjorde succé i AIK.

Samtliga är de upptäckta av den välkände spelaragenten Patrik Mörk från Köping.

När Juventus fick anfallskris i division 4 och inte lyckades hitta några lokala talanger vände sig laget till Mörk, som tipsade om ytterligare en spelare från Sierra Leone – Christian Moses från Dollarosa FC.

Moses gjorde några matcher med Juventus och hjälpte till att föra upp laget till division 3.

Och det var i och med Christian Moses ankomst till klubben som Juventus resa mot ett av världens fattigaste länder började.

– När Christian berättade hur fattigt de hade det i Sierra Leone beslutade vi oss för att hjälpa hans moderförening, skriver Juventus manager Franco Pertunaj på klubbens hemsida.

Tanken med resan är att Pertunaj, tillsammans med tränaren Roland Bärtilsson, ska etablera kontakter i landet, se spelare både i träning och i internmatcher samt hålla utbildningar och träningar.

Pertunaj har bland annat för avsikt att använda sig av den UEFA coach-utbildning han genomgått för att hjälpa till att strukturera och organisera sin verksamhet.

Detta tror man skulle kunna vara början på en blivande fotbollsakademi.

Samarbetet med Dollarosa FC kan liknas med det täta samarbete AIK har med klubbar i landet, och Juventus skulle kunna fungera som en teststation för spelare som kommer till Sverige.

Med sig på resan har duon från Juventus även fotbolls-utrustning, så som t-shirts, västar, coachtavlor, tidtagar-ur och liknande, skänkta av lokala företag och föreningar i Västerås. Utrustningen ska delas ut till de fattiga fotbollsspelarna och klubbarna.

– Jag är överväldigad av den respons och vilja som finns hos Västerås företag och VFF för att hjälpa dessa fotbollsintresserade människor, säger Franco Pertunaj.

Pertunaj och Bärtilsson kommer att vara i Sierra Leone till och med den 23 januari.