Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

K-E Andersson: Energieffektivisering och rena energikällor är att föredra

Den 13 augusti skrev undertecknad att en ökad bio-masseförbränning ökar växthusgasutsläppen. Svensk bio-energiförening hävdar i en replik den 22 augusti att detta är fel.

Men fakta är att grenar, toppar, stubbar och klenved som växt under flera år brinner upp på några minuter ökar koldioxiden. Grot som ligger kvar och ruttnar i flera år ger en långsam återföring av koldioxid.

Det som ligger kvar ger skogsjord som är näring för en biologisk mångfald av svampar, örter, insekter, gnagare och fåglar. Bort-tagande av all biomassa efter avverkning ger utarmning och gödsel måste till-föras för återväxt av skog. Biomassa från skog kan användas till byggmaterial som dessutom är återvinningsbart och därmed åstadkoms den bästa koldioxidlagringen.

Övrigt tillgängligt skogs- och träavfall samt hushålls-/lantbruksavfall bör göras till biometan/metanol/biodiesel för drift av fordon och flyg. Dessa processer ger spill-värme som kan användas för fjärrvärme.

Beträffande stoft och polyaromatiska kolväten från förbränning så är enskilda pannor de största bovarna men kraftvärmeverken har inte lyckats stoppa sina utsläpp som hotar mänsklig hälsa och lagras upp i ekosystemen.

Därför är en prioritering av energieffektivisering och rena energikällor såsom sol, vind, vatten, bergvärme och kärnkraft att föredra.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel