Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

K-E Andersson (FP): Helhetssyn på energislagen är nödvändig

Ulf Jansson uttalar sig om vindkraften och att möjligheterna att reglera vindkraften är bekymmerslöst och det är fel. Elnätet måste uppehålla en last som motsvarar efterfrågan i varje ögonblick.

Vid de små mängder vindkraft som produceras i dag är detta inget problem. Vid en framtida produktion av 5 procent eller mer av det totala energibehovet med vindkraft blir det stora svängningar i nätet. Danskarna och tyskarna reglerar sin vindkraft med brunkols- kraft och rysk fossilgaskraft som släpper ut koldioxid.

I Sverige behöver vi således mer reglerkraft vid en vindkraftsutbyggnad i form av vattenkraft om vi inte skall släppa mer växthusgas. De norra älvarna skall inte byggas ut och därför krävs det följande åtgärder:

1. Bygg ut den småskaliga vattenkraften i Sverige, vilket bland annat Sveriges energiföreningars riksorganisation vill, och den blir en möjlig reglerkraft till vindkraften. Dessutom skulle det ge arbeten till flera Västeråsföretag som jobbar inom detta energiindustrisegment.

2. Ett nytt smart elnät behövs som kommer att ta emot elproduktion från olika källor och kan utjämna mellan utbud och efterfrågan ögonblickligen på nätet.

3. Genom att öka kärnkraftsproduktionen av el blir det möjligt att hålla mer vatten i reservoarer för att kunna utnyttjas som reglerkraft och även då erbjuda vindkraften i Danmark och norra Tyskland koldioxidfri reglerkraft.

4. Vindkraften skall räknas in som energikälla och den kommer att byggas ut kraftigt men enligt de flesta bedömningar kan den ändå inte svara för mer än 10–15 procent av det totala energibehovet och därför behövs de andra energislagen och vill man undvika fossilenergin så blir solkraften och kärnkraften de stora leverantörerna av energi i framtiden.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel