Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kafferep för dockor i lilleputtland

Barn älskar lekstugor. I miniatyrvillor, direkta kopior av bostadshuset de står intill, bjuds härliga saftkalas för dockorna sommaren lång.

Överallt i trädgårdar och på landet byggs moderna, kul, palatsliknande eller lantliga lekstugor med altaner, brutna tegeltak, vindskupor och loft för att glädja barnen.

En ny trend handlar om att anpassa lekstugan efter bostadshuset och konstruera platsbyggda lekstugor i klassiska proportioner med liggande panel eller stående panel, locklistpanel, olika typer av spröjs, fönsterfoder, kulör på taket, olika fönsterstorlek, interiör med pärlspont, isolering och så vidare. Riktiga hus, fast i miniatyr.

Lika roligt som barnen har att leka i dem har föräldrar och mor-och farföräldrar när de bygger dem.

När Marita och Sune Mossberg skulle bygga en lekstuga åt sina fem barnbarn för fem år sedan ville de göra en kopia i miniatyr av bostadshuset i Ängelsberg.

– Vi har fem barnbarn i olika åldrar och ville bjuda på massor av saftkalas i en fin lekstuga. Jag ritade och Sune byggde verandan, rubbet i miniatyr, säger Marita Mossberg.

– I början var Sune lite bekymrad över hur han skulle få till det brutna taket. Men det blev bra.

Marita bemödade sig om att inreda lekstugan som har ståhöjd som en liten torpstuga. Här finns allt, från den lilla gjutjärnsspisen från Krylbo till en mini-adventsljusstake och dockservis. Köksskåpet har varit toalettskåp.

– Allt är återanvänt. Skåpet var mammas och pappas. Lekstugemöblerna hade våra döttrar när de var små.

Små saftflaskor, före detta nubbeflaskor, en minivas och minilampa samt mini-tv bidrar till att skapa lilleputts-känslan.

– Till och med el finns. Barnbarnen tycker att det är jättekul.

Lekstugor brukar göra barn glada. De gillar att ha ett eget puttehus där fantasin får spela fritt och lek och bus ryms liksom härliga saftkalas med dockorna.

Ett lekstugeprojekt behöver inte vara krävande. För icke-snickare finns enkla byggsatser att köpa och sätta upp. De finns i många olika modeller; allt från enkla varianter med ett rum och tak till flervåningsbyggen. Vanligast är det med timrade stugor utrustade med liten altan.

I regel utformas lekstugan enkom för att rymma barn och deras lekar. Ståhöjd för vuxna undanbedes!

Byggsatserna kostar drygt ett par tusenlappar och brukar komma som block eller lösa bräder. Att pussla ihop det hela kan ta ett par dagar.

För den riktigt ohändige finns färdiga stugor att köpa. Det blir klart dyrare, men är lättare att sätta upp.

Något att tänka på innan lekstugan ställs på plats är att den bör stå på plan mark för att inte börja skeva och krokna när fukten tränger in.

Ytterligare något att tänka på: stugan bör läggas på print eller en stengrund. Då minskar risken för röta. Man kan också lägga betongblock direkt på marken som grund.