Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kai har hamnat på en bra plats i livet

Målar upp bilder. Kai Pasma är hotellchefen som ständigt tänker framåt. Han sitter på en byggarbetsplats, men ser framför sig hur han står i en lobby knökfull med gäster.

Det är mindre än ett år kvar innan portarna öppnas till prestigeprojektet The Steam Hotel i gamla Ångkraftverket. 345 dagar för att vara exakt, den soliga augustidag då VLT träffar Kai Pasma i Peabs lokaler på Ångkraftvägen. Han har precis kommit tillbaka från semestern. En av de nya säljarna tittar in på kontoret och hejar glatt.

Det är viktigt att kunna fylla hotellet med gäster när det öppnar, förklarar han. Därav tidiga förberedelser. The Steam Hotel får runt 100 fast anställda och ytterligare runt 100 på lönelistan i andra anställningsformer.

Det blir 227 rum på hotellet varav de flesta med sjöutsikt, eget spa med tillgång till Kokpunktens relaxavdelning och stans största hotellkonferenslokal med plats för 550 personer. Dessutom ett par barer och ett par restauranger. Den högst belägna på 18:e våningen.

Som chef för Clarions prestigehotell Sign i centrala Stockholm drev han det näst största hotellet i Sverige. Men det här slår allt.

– Ett ångkraftverk som byggs om till hotell. Var har det gjorts ett liknande projekt tidigare? säger Kai Pasma och försjunker några sekunder i tankar.

Den här dagen har det anlänt kollegor till Kai från Ess-gruppen, företaget som är huvudägare och ytterst håller projektet i sin hand. De har åkt ända från Ystad. Kai går glatt runt och hejar på både dem och på Peab-chefer och byggarbetare på plats. Han trivs med människor, berättar han, och mår som bäst när han har med andra att göra.

– Mina föräldrar är också väldigt sociala. Jag är fostrad så.

När Kai gick i gymnasiet började han på teknisk utbildning precis som sin bror, men upptäckte att det inte alls var hans melodi. Han hoppade av till samhällsvetenskaplig linje. I dag är han tacksam över att en bekant tipsade honom om en högre utbildning i ledarskap för mötesindustrin. Kai gick den och blev genast headhuntad till en konferensanläggning på Lidingö.

– Jag har arbetat i och kring Stockholm i tretton år ungefär, men när jag läste i en pressrelease förra hösten att Ess-gruppen hade det här projektet på gång kontaktade jag Carl Lundgren som jag hade jobbat med tidigare. Jag sa att jag var nyfiken på att höra mer om planerna. Och på den vägen är det.

Till saken hör att Kai Pasma är något av en lokalpatriot. Han älskar Västerås. Här finns mycket att göra, tycker han, men det är inte så stort att man blir osynlig.

Många av hans vänner sedan gammalt bor här och hustrun Therese har rötterna i Barkarö.

Kai träffade henne för sexton år sedan på en fest hos en gemensam bekant.

– Det är lite roligt, för jag minns det exakt och jag minns att hon hade på sig ett par orangeröda manchesterbyxor som var inne då.

– Jag brukar skämta med barnen och säga att hon jagade mig, men det var jag som jagade henne, säger han och skrattar.

Hemkänslan och tryggheten med Västerås gjorde att Kai i alla år pendlade till Stockholm. Nu slipper han det.

Många skulle bli skräckslagna av att gå i Kais skor. The Steam Hotel är ett projekt av en storlek och komplexitet som kan verka överväldigande. Försäljning, rekrytering, planering, byggmöten, tekniska frågor, design och många, många fler delar. Själv verkar han inte ge plats för vare sig hets eller oro utan odlar en positiv livssyn. Likt en idrottsman som visualiserar vinnande målbilder.

När vi går runt i tomma lokaler där byggdammet ännu vilar talar Kai entusiastiskt om eldstadsrelax och har i tanken redan placerat ut liggsängarna runt poolen och elden.

Även för delar av ångkraftverket som inte omfattas av den aktuella ombyggnationen har han visioner. Turbinhallarna till exempel. Tänk om man kunde ta bort ett par turbiner och få mer fri yta? Vilken fantastisk eventlokal för framtiden! menar han och ger en beskrivning av de häftiga traverserna i taket.

Kai betonar vikten av att bevara eller återanvända befintliga detaljer i ångkraftverket. Det är det som kan ge hotellet dess själ.

När vi i intervjuns avrundande skede kommer in på ämnet fritid noterar Kai roat att han trots sitt stora trädgårdsintresse sällan sätter sig ner och njuter av blommorna som han planterat. Gör han det får han ganska omgående en ny idé att förverkliga. Skulle det inte vara fint med en damm här? Titta därborta kan vi bygga en mur!

Mycket långt fram i tiden ser Kai framför sig hur han och Therese driver ett litet pensionat på sydliga breddgrader. Hon är som en ”mama Rosa” och han en gammal farbror som tofflar runt och berättar historier om ångkraftverket.

– Eller varför inte en liten vingård i Frankrike? funderar Kai.

Mer om Kai Pasma

Ålder: 40 år.

Bor: Örtagården.

Gör: Är delägare och vd i The Steam Hotel i gamla ångkraftverket.

Bakgrund: Född i Luleå, men uppvuxen på Bäckby i Västerås från femårsåldern då föräldrarna flyttade hit. Större delen av släkten har flyttat till Torneå, cirka 15 mil norr om Luleå.

Familj: Hustru Therese, ¬barnen Melker, nio år och Oliver, sex år. Oliver börjar i förskoleklass i Barkarö¬skolan i höst.

Intressen: Familjen. ¬”Barnen skulle ge mig grått hår om jag nu hade hår. Det är otroligt hur de kan komma undan med allt för att det finns en så kraftig kärlek.” Spelar golf för att få kvalitetstid med vänner. ¬Gillar trädgård. Att rensa ogräs är rena terapin. Vill komma igång med träning i höst.