Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kajsa Dovstad: Dagens småbarnsföräldrar är bortskämda av staten

Satsa på försvaret, polisen och äldreomsorgen i stället för på familjers vardagslyx.

Inte någon föräldrageneration har haft det så bra som dagens småbarnsföräldrar. Föräldraförsäkringen har aldrig varit längre och bidragen är fler än någonsin. Medan försvaret, polisen och äldreomsorgen är i akut behov av resurser går skattepengarna till att “underlätta livspusslet” för barnfamiljer. Det är dags att omprioritera bland offentliga utgiftsposter.

Den könsneutrala föräldraförsäkringen infördes 1974. Reformen bidrog till att hundratusentals kvinnor kunde ta steget från hemmafru till förvärvsarbetare. På så vis har den haft stor betydelse för både jämställdheten och samhällsekonomin.

När föräldraförsäkringen infördes var den sex månader. I dag betalas det ut 480 föräldradagar - knappt 16 månader - per barn. Många är hemma längre än så: Föräldraförsäkringen tas vanligen inte ut sju dagar i veckan. Även om 70-talets nivåer är väl låga finns all anledning att ifrågasätta varför dagens föräldrageneration behöver så mycket stöttning av pappa staten.

Den senaste expansionen av föräldraförsäkringen gjordes 2002, när ytterligare 30 dagar lades till. De flesta har alltså växt upp utan dagens generösa utformning - det blev folk av oss också. Merparten av de svenskar som någon gång blivit föräldrar har lyckats uppfostra sina barn utan att få 480 dagars betald ledighet. Det kan väl inte vara påtagligt svårare att vara förälder nu jämfört med tidigare?

Merparten av de svenskar som någon gång blivit föräldrar har lyckats uppfostra sina barn utan att få 480 dagars betald ledighet. Det kan väl inte vara påtagligt svårare att vara förälder nu jämfört med tidigare?

Medan 1970-talets föräldrar behövde föräldraförsäkringen för att kunna kombinera jobb med barnafödande, ser 2010-talets mammor och pappor chansen att slippa arbeta. Många drygar ut semestern med föräldradagar, vilket har fått både företagsledare och chefer i offentlig sektor att reagera. Verksamheter har svårt att gå runt när en stor del av personalstyrkan unisont går på ledighet.

Till skillnad från semester kan arbetsgivaren inte styra över uttaget av föräldradagar. Alla är överens om att den som har en nyfödd ska kunna vara hemma från arbetet. Men föräldraförsäkringen ger vetorätt över ledighet fram till att barnet fyller tolv år, eller åtta år för barn födda innan 2014.

Detta drabbar även de föräldraledigas kollegor. Barnlösa eller de som är klara med familjebildningen kan tvingas jobba varenda högtid när småbarnsföräldrarna lägger in föräldraförsäkringskortet.

Det är inget fel i att vilja vara ledig med sina barn - problemet är när ledighet upphöjs till en dygd som andra tvingas betala för. Föräldraförsäkringen kostar skattebetalarna över 40 miljader kronor årligen. Det är lika mycket som hela rättsväsendet inklusive polisen, och nästan lika mycket som den nedbantade försvarsmakten.

Det är inget fel i att vilja vara ledig med sina barn - problemet är när ledighet upphöjs till en dygd som andra tvingas betala för.

På senare tid har den överdrivet generösa svenska föräldraförsäkringen börjat ifrågasättas. Siri Steijer från tankesmedjan Timbro anser att föräldraförsäkringen bör kortas till en tredjedel av dagens. Det kanske är att ta i - men subventioneringen av familjemys borde ses över.

Föräldraförsäkring, maxtaxa och gratis läkemedel är några av många föräldraförmåner som ska ställas mot välfärdsstatens andra åtaganden. Bara att återställa föräldraförsäkringen till 2001 års längd skulle ge lite utrymme att satsa på vettigare saker.