Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kajsa Dovstad har fel om sopåkarna i Stockholm

Transports ombudsman kritiserar VLT:s ledarskribent Kajsa Dovstad.

Kajsa Dovstad skriver i sin ledare (VLT 17/7) om sopkonflikten i Stockholm.

Man kan konstatera att hon inte har någon facklig bakgrund. Med tanke på de som nu sker i Stockholm och denna gång är det sopgubbarna/kvinnorna som är föremål för en attack. Dovstad beskriver detta som någon könsaktion hur hon kommit fram till detta är svårt för oss som lever med detta i verkligheten. Man kan också undra vad hon känner till om de drabbades utbildnings status. Kvinnor inom Transports område tjänar precis lika mycket som sina manliga kollegor, detta med bakgrund av att Transport träget hållit fast vid tarifflöner och inte fallit för individuell lönesättning.

Kan hålla med om att många av de offentliganställda borde tjäna betydligt mycket mer. Att de tjänar så dåligt beror nog på att vi har alldeles för många akademiker i politiken som inte värdesätter arbete utan enbart ser till vilken utbildning man har.

Dovstad beskriver på ett bra sätt hur löneutrymmet fördelas, men det har inget med utbildning att göra utifrån Transports uppfattning har det med organisation att göra finns viljan för att kämpa för bättre villkor så kommer de som är enade att lyckas, men de som ställer sitt hopp till politikerna att alltid vara förlorare.

Dovstad beskriver sopgubbarnas arbete som enkelt, ett råd är att prova utföra det jag är helt säker på att de akademiker som hon så berömvärt talar gott om inte skulle klara en vecka med att hämta sopor i fastigheter som inte är lämpade för sophantering på grund av att de är k-märkta. Man kan undra vilken verklighet Dovstad lever i, de tjänstemän som finns inom många av våra yrkesgrupper är inte på något sätt mer skolade än de som utför jobbet. För de är oftast rekryterade utifrån att de har gjort ett bra jobb i verkligheten, därför kräver man kanske inte heller sin lön på samma sätt.

Dovstads utspel om konflikten saknar objektivitet, saknar grund i verkligheten.

Mikael Ladman, Ombudsman Transport

Svar direkt

Ledaren problematiserar att många akademiska, mestadels kvinnligt dominerade, yrken har en lägre livslön än många arbetaryrken, som sopåkare.

Ett samhälle där människor inte får betalt för åren i skolbänken verkar vara arbetarrörelsens våta dröm. Det är dock varken smart eller rättvist att utbildning inte lönar sig.

Transport står inte bakom strejken i Stockholm, utan tycker att arbetsgivarens krav på fler arbetade timmar för sopåkarnas månadslön på 35 000 kronor är rimligt.

Frågan är om 35 000 kronor överhuvudtaget är en rimlig lön för en sopåkare. Renhållningsarbete är viktigt, men är med dagens tekniska hjälpmedel inte tyngre än att exempelvis arbeta inom hemtjänsten.

Transport företräder sina medlemmar, men politiker med samhällsansvar borde inse att sopåkarna har en privilegierad position.

Kajsa Dovstad, vikarierande ledarskribent VLT

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel