Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kajsa Dovstad: Mellanmjölkspolitiker är ute

Centern växer av att överge mitten

Hon är bonddottern från Småland som blivit innerstadsjournalisternas favorit. Annie Lööf kan ta jullov med gott samvete - i årets sista Sifo noterar Centerpartiet den högsta siffran på 25 år.

Det borde glädja en liberal. Men framgången har en bitter eftersmak: Centerns stöd ökar i takt med att den närodlade politiken blir allt mer verklighetsfrånvänd.

Mest troligt förklaras partiets medvind av invandringsfrågan. När gränserna stängs och alla vill ta emot färre flyktingar lockar Annie Lööfs budskap om en öppen värld.

Ängsliga medelklassvenssons vill känna sig goda. De köper dock grisen i säcken. En liten välfärdsstat som Sverige kan inte ta emot hur många flyktingar som helst.

Inte ens centerpartisterna själva får ihop det. I budgetmotionen räknar man inte med att invandringen kommer att öka.

Partiets hyllade chefsekonom Martin Ådahl får ihop plus och minus bara om Centerns flyktingpolitik röstas ner. Är detta ett seriöst parti med regeringsambitioner?

Svensk politik handlar i alldeles för hög utsträckning om önsketänkande. Borta är tiden när alla ville trängas i mitten.

Mellanmjölkspolitiker är ute. Sverigedemokraterna, Feministiskt Initiativ och nu Centerpartiet når framgångar genom att bortse från verkligheten. En medielogik där berättelser prioriteras framför granskningar och journalister är mer intresserade av att påverka än att förstå, hjälper dem på traven.

Vi står upp för våra värderingar även när det blåser andra vindar kommenterar partisekreterare Michael Artursson de senaste opinionsframgångarna. Därmed likställs Moderaternas omsvängning 2015 - ett år då 160 000 sökte asyl i Sverige - med Sverigedemokraternas inställning, att oavsett antal alltid tycka att flyktingarna är för många.

Bilden av Centerpartiet som en konsekvent invandringspositiv kraft är inte heller korrekt. Det var inte länge sedan man krokade arm med Socialdemokraterna och Moderaterna för att säkerställa en restriktiv flyktingpolitik.

Många äldre centerpartister lär precis som resten av riksdagen tycka att öppnare gränser inte är hållbart. De håller dock tyst så länge bilden av ett flyktingvänligt parti säljer som smör i solsken.

Bönders intressen sammanfaller inte nödvändigtvis med liberalers. Annie Lööf har varit lyckosam med att gifta ihop de två till ett hyfsat äktenskap.

Centerns liberaler har varit seriösa och ödmjuka inför det sammanhang vari de verkar. Just därför är det tråkigt om opinionssiffrorna bländar dem från att ta helhetsansvar. Godhet blir till populism om den inte är verklighetsförankrad.

Läs också: Centern laborerar med Kalle Ankapengar i sitt budgetförslag.