Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kalla nätter utmanar trädgårdsentusiaster

Aprilväder är inte bara ett uttryck att ta alltför lättvindigt på när det handlar om trädgård och trädgårdsarbete.

Med april i kalendern så är det verkligen vår, men det är inte riktigt hela sanningen. Nätterna kan fortfarande vara rejält kalla och det kan komma ett och annat snöoväder. Och om det gör det, då kan mycket vara ogjort om man varit alltför ivrig med de gröna fingrarna.

Vad skall man göra i trädgården nu i april?

- Jag tycker att man skall göra nu är att gödsla och jordförbättra. Välbrunnen ko -eller hästgödsel är utmärkt, det jordförbättrar och gödslar samtidigt. Kompost går också jättebra om man har tillgång till det, säger Ulla Fogelström, trädgårdsmästare och trädgårdsdesigner.

Om man väljer ko- eller hästgödsel så är det dock viktigt att den fått ligga till sig ordentligt. Är det för färskt så kan det istället bränna sönder växterna.

- Så skall det städas i trädgården, som att klippa bort gamla nervissnade perenner, beskära vissa buskar, främst då grövre grenar och de som har en sen blomning. För de som skall blomma tidigt är det för sent, säger Ulla Fogelström .

Vad är det för sent för?

- Man skall inte ge sig på träd, det måste få vänta till juli-augusti eftersom det kommer för nära blomningen. De behöver energi för att sätta blommarna att och inte för att valla över efter de grenar som beskurits bort.

Vad är det för tidigt för?

- Det är för tidigt man skall börja planera för eventuella sådder och grönsaker som man inte förkultiverat i växthus eller inomhus. Det måste vänta tills jorden har en lagom temperatur och inte för blöt eller för torr. Tidigast första maj tycker jag man kan börja med att så.

Vad kan man plantera nu?

- Man kan börja plantera en ny häck, om man nu planerat för det.

Har du ett sista tips?

- Börja hålla utkik för rot-ogräset. Det är lätt att få upp det nu när det är lite lättgrävt.