Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kameror avslöjar var vargarna i länet finns

Vilthandläggaren Daniel Mallwitz öppnar kameran och tar ut bildkortet. Har någon varg varit framme vid älgkadavret sedan sist?

Annons

Färna. Han stoppar bildkortet i en vanlig digital pocketkamera och bläddrar igenom bilderna.

– Det är effektivast att använda stillbilder i stället för film. Det ryms betydligt mer på minneskortet.

Daniel Mallwitz arbetar på länsstyrelsen. Under vintern, när snön ligger, inventerar han varg och lo för att kunna göra en uppskattning av hur många individer och vargrevir det finns i länet.

Han är inte ensam. Länsstyrelsen har åtta spårare.

Flera metoder används. Kamera, med sensor för rörelse och värme, är en nyhet i vinter.

Länsstyrelsen har tillstånd för 20 kameror man skaffat och som sätts upp på platser där det finns anledning att tro att varg eller lo ska visa sig.

Som här, i en skog nära väg 250 i norra Västmanland, någon mil norr om Färna, som gett namn åt ett revir om minst sex vargar.

Vargar återkommer gärna till en älg de slagit, därför monterades en kamera på ett träd. Här hittade spårarna rester av en älg för tre dagar sedan. Snön är full av tassavtryck från varg, och päls från älgen. Krossade skärvor av ben ligger utspridda. Endast en liten bit skinn och päls finns kvar. Resten är borta.

Förmodligen kan delar av älgen hittas i skogen.

– De kan ju inte förinta älgen, säger Daniel Mallwitz.

Han sparkar med stöveln i snön och finner mer blod djupare ner. Han tolkar det som att det var här vargparet hann upp och dödade älgen .

– Förmodligen är det en fjolårskalv.

Länsstyrelsens spårare har flera metoder för att ta reda på hur många vargar och lodjur det finns. Kameran, som tar tio bilder i snabb följd, är ett komplement. Grunden är fortfarande traditionell spårning när snön ligger. Tassavtryck fotograferas och kopplas till GPS-koordinater.

Även DNA-teknik används på spillning, urin och blod från vargtikar som löper.

Vinterns spårning visar att det har tillkommit ett femte vargrevir i länet – Kärrgångsreviret – i området där storbranden härjade i somras.

I augusti lyckades en skogsarbetare fotografera en varg där: nu är reviret bekräftat.

Ena vargen kommer från Färnareviret, den andra från Forshagareviret i Värmland.

Tydligen finns mat i brandområdet. Vargarna har dödat ett vildsvin, vilket inte är vanligt.

Hur många vargar det finns i länet är svårt att säga. 20–30, gissar Daniel Mallwitz. Han vet mer exakt när DNA-svaren kommer i mars.

Svaret på vad som fångats av kameran i skogen norr om Färna får vi redan nu. Ingen varg har varit vid resterna av älgen. Däremot syns en reporter i bild.

Annons