Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kan bli hertig av Västmanland

När kungen meddelar namnet vid en konselj på slottet meddelas också vilket hertigdöme den kungliga nykomligen tilldelas.

Annons

Återstår att se om den nya kungligheten får Västmanland som hertigdöme. Sist det begav sig var mer än hundra år sedan då Prins Erik, son till Gustaf V och drottning Victoria, var hertig av Västmanland. Prins Erik föddes 1889 och dog 1918.

Innan dess var Västmanland hertigdöme på 1600-talet, då Gustav Adolf (den blivande kung Gustav II Adolf) var hertig av Västmanland (1609–1611).

-Det vore helt underbart om Västmanland skulle bli hertigdöme. Bergslagen och Västmanland har bidragit till Sveriges tillväxt under århundranden och skulle förtjäna att bli hertigdöme. Det var dessutom länge sedan vi var det. Det skulle verkligen vara roligt och tänk vad glada västmanlänningarna skulle bli, säger landshövding Minoo Akhtarzand.

När Prinsessan Estelle föddes blev glädjen stor i Östergötland, som utsågs till hennes hertigdöme.

Landskap som kan ligga något bättre till är Blekinge, Bohuslän, Härjedalen, Lappland, Medelpad och Norrbotten som aldrig haft någon hertig eller hertiginna.

Å andra sidan har vårt län en lång och nära koppling till kungahuset. Här finns Strömsholm, än idag ett av de kungliga slotten som kungafamiljens medlemmar besöker regelbundet.

Flera drottningar har haft Strömsholm och andra gods i länet som livgeding, försörjningsbas efter det att deras make gått bort. Katarina Stenbock, Gustav Vasas änka, Hedvig Eleonora, Karl X Gustavs änka och Maria Eleonora, Gustav II Adolfs änka försörjde sig bland annat på Strömsholms rikedom.

I Västmanland har malm givit rikedomar till våra regenter - som råvara och som produkt - Sala Silvergruva och Skultuna Messingsbruk är exempel på det.

Kanske är det också där svaret ligger varför länet haft så få hertigar, rikedomarna ville regenterna ha på egen mark och därmed kontrollera.

Förr var hertigdömet ett förvaltningsområde som styrdes av en hertig. Sedan 1772 får svenska prinsar titulära hertigdömen, och sedan 1980 får även svenska prinsessor det, det är alltså en symbolisk titel.

Här är listan på upptagna hertigdömen:

Jämtland Kung Carl XVI Gustaf

Gotland Prinsessan Leonore

Gästrikland och Hälsingland Prinsessan Madeleine

Värmland Prins Carl Philip och Prinsessan Sofia

Västergötland Kronprinsessan Victoria och Prins Daniel

Ångermanland Prins Nicolas

Östergötland Prinsessan Estelle