Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Känner du till klimatzonerna?

 
Väderskolan
Visa alla artiklar

Klimat är genomsnittligt väder under en längre period. Olika delar av jorden har olika klimat beroende på geografin.

Den rysk-tyske meteorologen och klimatologen Wladimir Köppen delade in jordens klimat i fem stycken klimatklasser.

Den första är tropiska klimat. Här är det hett och fuktigt och varje månad har en medeltemperatur över +18 grader. Länderna runt ekvatorn är exempel med tropiskt klimat.

Det arida klimatet är torrt och soligt och här finns det stäpp eller öken. Stora delar av Australien har arid klimat liksom norra Afrika.

Varmtempererat klimat har årstidsväxlingar med sommar och vinter. Den kallaste månadens medeltemperatur ligger över -3 grader. Det är också en varierande nederbörd. Stora delar av Europa tillhör denna zon och sydöstra delarna av Nordamerika.

Sverige tillhör det kalltempererade klimatet. Även denna zon kännetecknas av årstidsväxlingar med sommar och vinter. Här ligger den kallaste månadens medeltemperatur under -3 grader. Och som vi säkert har märkt är det varierande nederbörd.

Den sista klimatzonen är polarklimatet. Här är det en mycket kall vinter och det är heller ingen riktig sommar. Varmaste månadens medeltemperatur ligger under +10 grader. Här finns det tundror och glaciärer. Polarklimat hittar vi på Arktis och Antarktis och i norra Sibirien.