Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Känner du till Per Lars gata?

 
Nostalgi - Arosiana
Visa alla artiklar

Här gick viktig trafik redan på 1600-talet.

Kopparbergsvägen har haft olika namn genom Västerås historia.

På 1600-talet var namnet Per Lars gata, den sträckte sig från Lillån i söder upp norrut, till nuvarande Utanbygatan. För att i början på 1900-talet få det nuvarande namnet Kopparbergsvägen.

När trafiken av varor och gods till och från Dalarna under medeltiden var betydande, så låg stadens viktigaste tull, Bergslagstullen eller Nordöstra tullen, vid vägens norra del. Området kring Viktor Larssons plats, framför nuvarande Växhuset, var ett minicentrum där skolor och andra sociala inrättningar förlades.

När Folkets hus invigdes december 1959 av LO-ordföranden Arne Geijer, så var det på marken där ett tidigare fattighus hade legat i början på 1800-talet. Då kallat Arbetshuset. Fattighuset var inhyst i Pipingska gården som låg i hörnet av Smedjegatan/Kopparbergsvägen.

Vid Viktor Larssons sydöstra plats låg en brunn som försörjde fattighuset med vatten. Och på 1854 års stadskarta så kan man läsa namnet Arbetshusbrunnen. Viktor Larsson var för övrigt en framstående fackföreningsman och sedermera riksdagsman som fick ge sitt namn till det lilla torget.