Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kanske kan den uppkomna situationen bereda väg för de andra alternativ som Hallstahammar verkar behöva nu.

Det är trångt på de kommunala förskolorna i Hallstahammar – och trängre lär det bli. Redan i dag finns grupper om så många som 28 barn. Någon lösning i form av större eller fler lokaler finns dock inte i sikte, vare sig i budgeten eller i praktiken. Akutlösningen heter fler förskollärare, en lösning som gör redan trånga lokaler ännu trängre.

Det kan ha sina sidor att profilera sig som en kommun där man kan leva det goda livet utanför storstan. För det verkar som om Hallstahammars strävanden att locka folk att flytta dit börjar bära frukt.

Stor inflyttning av barnfamiljer, i kombination med att det 2009 föddes oväntat många barn, gör att det börjar bli trångt på kommunens förskolor. På nyhetsplats kan vi läsa att det är 100 barn överinskrivna.

Tidigare har inflyttning och födelsetal inneburit endast ett par barn mer åt gången än man uppskattat, enligt områdeschefen för förskolorna, Elisabeth Ling. Nu står man inför den ovana situationen med 53 fler barn i förskoleåldern.

Läget börjar bli besvärligt och barn- och bildningsnämnden begär nu ett tillfälligt anslag på 2,7 miljoner för att möta de ökande kostnaderna. Man räknar dock med att den totala kostnaden hamnar på runt 5 miljoner kronor och man tvingas ta av sina reservpengar för att täcka upp för resten. Mot bakgrund av detta säger det sig självt att den besparing på en miljon som nämnden är ålagd inte låter sig göra.

Redan nu signalerar föräldrar, personal och den politiska oppositionen att barngrupperna är för stora, upp till 28 barn på sina håll. Och de lär bli ännu större, för som det ser ut nu finns det inte utrymme i budgeten att bygga ut barnomsorgen. Inte med lokaler och fler avdelningar i alla fall, men man hoppas få grönt ljus från fullmäktige att utöka personalstyrkan med tolv förskollärare.

Visst är det bra om man kan få anställa fler förskollärare. Ännu större barngrupper med bibehållen personaltäthet skulle göra situationen ohållbar för både barn och personal. Men det innebär ju också att det blir ännu trängre i redan trånga lokaler. Man ska få plats med både fler barn och mer personal.

Det är inte bra, vare sig ur hälso- eller arbetsmiljösynpunkt. Fler barn betyder oftast högre ljudnivå och man kan få svårare att förhindra smittspridning av exempelvis magsjuka.

De styrande i Hallstahammar har fått kritik från oppositionen för att de inte har marknadsfört de möjligheter som finns att starta privata alternativ inom barnomsorgen bättre. Sedan den 1 juli förra året finns den så kallade barnomsorgspengen, som är avsedd att uppmuntra människor som vill starta eget inom just barnomsorgen. Det har snart gått ett år sedan den infördes men ännu finns ingen information om den på kommunens hemsida.

I Hallstahammar finns i dag ett enda privat alternativ till den kommunala förskolan. Gissningsvis kan/vill man inte där ta emot fler barn, då de förmodligen inte vill göra sina barngrupper större än de redan är.

Något måste dock helt klart göras och det snart. Kanske kan den uppkomna situationen bereda väg för de andra alternativ som Hallstahammar verkar behöva nu.