Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Känsloinspirerad folkrock

Jimmy Wiltfalk vill förändra. Bakom musiken finns en önskan om att skapa en bättre värld. Där finns också en vilja som behövs för att kombinera vardag med enmansbandet ”Hawk and the Wild”.– Mitt mål är inte att bli någon världsartist, utan att få feedback på det jag gör, säger han.

Singer-songwriter i folkrock. Jimmy Wiltfalk fyller alla tidsluckor han har med musik.

– Jag är signad på ett musikförlag men inte på ett skivbolag vilket gör att jag får sköta det mesta själv. Jag sitter ofta på raster och pysslar med marknadsföring.

Jimmy har tidigare spelat i band och finner många skillnader i arbetssätt och inställning.

– Du behöver människor som stöttar dig för att våga få ut musiken. Är man flera tillsammans är det lättare att skicka ut någonting eftersom det finns stöttning inom gruppen. Jag blir mer personlig och utsatt som enmansband och det gäller att känna sig trygg i den situationen.

Låtskrivandet är inspirerat av bland annat artister och känslor och Jimmy finner sin fru som största inspirationskällan.

– Ja hon är den viktigaste personen i min närhet. Inspiration hittar jag också i tider från förr tillsammans med det som händer omkring mig nu. Det blir som en mix av alla intryck.

Han gillar texter som betraktar dig själv, där det finns möjlighet att välja själv vad det kan ha för betydelse.

– Vissa texter kanske inte betyder så mycket utan ett sammanhang, men när du sätter in dem i ett sammanhang så får det en innebörd för den som hör eller läser.

Ibland tar det några få minuter för Jimmy att skriva en låt och ibland kan det ta flera veckor. Det är också det som han tycker är fascinerande; det musikaliska hantverket.

– Det är ett pussel. Ibland blir jag inte riktigt nöjd så då går jag tillbaka och ändrar. Idag är jag mycket bättre på att se och höra när låtarna är så bra som de kan bli. Jag kan ju hålla på för alltid annars.

Jimmy samarbetar med Friends, The Malala Fund och Equal Educations Fund. Han står för jämställdhet i samhället och alla människors lika värde. Intäkterna från Singeln ”The dream is still alive” fördelas mellan de olika fonderna.

– Låten släpptes på Martin Luther King-dagen och fungerar som ett svar på hans berömda tal. Tanken är att ha en årlig kampanj på den dagen för att främja mänskliga rättigheter.

Att sprida musiken kan vara svårt. Jimmy jobbar konstant med sociala medier och försöker hitta olika sätt att nå ut till så många som möjligt.

– Det är svårt att komma igenom ”bruset” och det gäller att ha tålamod tills det lossnar. Jag försöker göra så bra musik som möjligt och desto mer jag är ute och spelar och syns desto lättare blir det att få ut musiken.