Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kantzowska anmäld

Skolinspektionen granskar nu Kantzowska gymnasiet. Orsaken är en anmälan efter att det specialutformade mediaprogrammet lagts ner.

Hallstabon Linda Mosells son hann gå första året på Samhällmedia-programmet. Så kom beskedet om nedläggning av detta och andra teoretiska program. Tvåorna ska få gå klart, men inte ettorna.

– Jag blev kanske inte så förvånad, men förbannad. Man har ju sett tendenserna – när IV blir det största programmet är det inget bra tecken. Men de som hade börjat på Kantzowska borde ha fått gå klart, säger Linda.

Enligt Linda Mosell har sonen fått höra att han kunde behöva läsa in ämnen under sommaren för att hänga med i studierna om han bytte till ett liknande program på Carlforsska gymnasiet i Västerås. Sonen valde ett annat program i Västerås i stället, och får börja om i ettan. Hans mamma vill nu att Skolinspektionen prövar om de ansvariga gjort rätt.

– De tar ju ett år av hans liv. Och mitt också. Det blir ju ett extra år som jag behöver försörja honom, säger hon.

Hon har skrivit både till utbildningsdepartementet och till Skolinspektionen. Den senare har nu öppnat en utredning och begärt att Kolbäcksådalens gymnasieförbund ska besvara kritiken skriftligen. Sedan bedömer Skolinspektionen om några fel begåtts.

Gymnasiechef Lars Jonsson känner sig dock tämligen säker på att Kantzowska ska slippa kritik.

– De individuella studieplanerna på Carlforsska stämmer väl överens med våra. De har synkats ihop, säger han och tillägger att det sker utan extrastudier under sommaren.

Angående frågan om inte förstaårseleverna också kunde ha fått slutföra sina studier på Kantzowska, säger Lars Jonsson att det är svårt att upprätthålla kvalitet i undervisningen när skolan blir så liten.

– Det finns ju inte det elevunderlaget. Det är komplext att göra en bra skola, och vi hade inte kunnat behålla den lärartäthet som krävs.