Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kantzowska försvinner- men blir också kvar

Kantzowska skolan försvinner i sin nuvarande form men fortsätter som en betydligt smalare skola med färre program, färre elever och färre lärare.

Planerna presenterades på måndagens kommunstyrelse. Förändringarna äger rum redan i höst.

– Vi tänker oss en helt ny undervisning under Lars Jonssons ledning, säger kommunalrådet Catarina Pettersson (S).

Lars Jonson är gymnasiechef i kommunen och den som har utrett några olika alternativ för gymnasieundervisningen i Hallstahammar.

Den nya skolan, som kanske får behålla namnet Kantzowska, får till att börja med ha fyra yrkesinriktade program: el och automation, industriteknik, vvs samt bygg och anläggning. Dessutom blir ridsportprogrammet och introduktionsprogrammet (tidigare IV) kvar. Program som försvinner är barn- och fritid, naurvetenskap, samhäll och särgymnasiet. De elever som nu går på dessa linjer hänvisas till kommunala skolor i Västerås.

Programmen på den nygamla skolan riktar sig mer till manliga sökanden än kvinnliga, något som Catarina Pettersson är medveten om.

– Vi ska försöka göra de här programmen så attraktiva att även flickor vill söka. Sedan får vi se om vi kan utöka antalet program i framtiden men det blir med inrikting mot praktiska utbildningar. Näringslivet i kommunen har ett stort intresse av detta eftersom de har ett rekryteringsbehov.

Nu ska en arbetsgrupp tillsättas som tillsammans med Lars Jonsson, ska diskutera vad som ska göras för att bygga upp en helt ny skola. Lokalerna ska fräschas upp och byggas om.

– Det ska bli riktigt attraktivt för eleverna. Konkurrensen är så stor nu, säger Lars Jonsson

Alliansen är inte enig med majoriteten.

– Vi förespråkar en nedläggning och en nystart om två tre år igen. En gymnasieskola är absolut bra för kommunen men vi tror inte att vi har förutsättningar att driva den. De planerade omstruktureringarna och nybyggnationerna vet vi inte priset på, säger Monica Ridderström (KD) och fortsätter: Vi ville ha en återremiss. Det är svårt att banta men ändå få en fungerande verksamhet. Vi har Kungsör i här närheten och risken är att vi hamnar i samma sits med nedläggning även här.

Cirka 25, kanske fler, lärare riskerar nu att bli uppsagda, då vissa program försvinner helt.