Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kantzowska läggs ned?

Kantzowska gymnasiet i Hallstahammar kan komma att läggas ned redan till hösten till följd av för få sökande.

I veckan presenterades sökresultat till Kantzowska gymnasiet för kommunstyrelsen. Det var chocksiffror. Endast 27 procent av niondeklassarna i Hallstahammars kommun vill gå på Kantzowska.

Räknar man bara behöriga elever är siffran ännu lägre, 20 procent.

Resten har sökt till ett gymnasium i Västerås eller på någon annan ort.

2009 tog kommunfullmäktige ett inriktningsbeslut om att kommunen ska driva gymnasiet från och med 2012, när dagens gymnasieförbund ska upp-lösas.

Men beslutet hade ett förbehåll. Nämligen att antalet sökande låg på 46-47 procent i Kolbäcksdalen och att kostnaden per elev inte översteg den så kallade rikspris-listan.

– Nu håller den inte den plan som vi ja till. Därför måste vi se över hur vi ska göra med Kantzowska, säger kommunalrådet Catharina Pettersson (S).

Gymnasiechefen i Hallstahammars kommun, Lars Jonsson har fått i uppdrag att utreda tre olika alternativ. Det första alternativet är att man behåller Kantzowska, men i mindre storlek. Man skalar ned antalet utbildningar helt enkelt.

Alternativt lägger man ned Kantzowska. Och här finns två lösningar. Antingen stänger man gymnasiet redan i höst, eller låter man eleverna gå kvar ett år eller två.

De som söker till gymnasiet har möjlighet att göra omval från den 26 april och Catarina Petterson lovar att besked kommer innan dess.

–  Den 11 april kommer kommunstyrelsen att lämna ett förslag till beslut till kommunfullmäktige, säger Catharina Pettersson.

Catharina Pettersson tycker det är synd om gymnasiet måste läggas ned.

– Det är jättestort nederlag. Gymnasieskolan bidrar med en helhet i kommunen. Men det är eleverna som väljer och vi måste anpassa oss efter det.

Även vänsterpartisten Anna Romlid, som tillsammans med kommunalrådet redogör för sökresultatet, beklagar om gymnasiet måste läggas ned.

– Gymnasiet är en framgångsfaktor för både näringslivet och kommunen, säger hon.

I går eftermiddag hade skolan inte informerat eleverna om situationen.

Skolans rektor Lennart Ahlström vill inte oroa dem i onödan eftersom inget ännu är bestämt, säger han.

Tills vidare planerar de som vanligt för hösten.

– Vi utgår från att vi får finnas kvar.

De minskade elevkullarna innebär att personalstyrkan dras ner oavsett.

I första hand är det timanställd personal som måste sluta. Om det blir några uppsägningar är för tidigt att säga, enligt Lennart Ahlström.

Kent Thelin är facklig ordförande i Lärarförbundet. Han arbetar inte själv på skolan, men bekräftar att personalen informerades i torsdags.

– Siffrorna är inte så roliga, men jag vill inte kommentera mer än så.