Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kaos på Centrallasarettet

Personal på Centrallasarettet i Västerås rapporterar om överbeläggningar och svårigheter med att få ta ut sin lagstadgade semester under sommaren. Det drabbar patientsäkerheten, säger flera sjuksköterskor som VLT har pratat med.

- Vi räcker inte till. Patienter riskerar att bli felmedicinerade på grund av att personalen är stressad. Det är för många patienter per medicinskt ansvarig personal och patienterna riskerar också att få en förlängd vårtid eftersom personalen inte kan mobilisera dem, säger Idania Vazquez, sjuksköterska på avdelning 6.

Flera andra sjukskörskor berättar för VLT om sin oro över den arbetssituation som råder för personalen på lasarettet. En för låg sommarbemanning, uppmuntran att vänta med sin semester och indragna vårdplatser försvårar arbetet och stressar personalen.

- När det är fullt går man på knäna. Det är krissituationer, eller krigssituationer, emellanåt, berättar en sjuksköterska som vill vara anonym.

Både Arbetsmiljöverket och Vårdförbundet känner till problemen på lasarettet och menar att mycket är organisatoriska problem. Landstingsrådet Birgitta Andersson (C) säger att hon inte har fått några signaler på brister i verksamheten.

- Vi måste lita på det underlag som vi får, säger hon.