Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Karl Beijbom: En egen bostad - en mänsklig rättighet

Det byggs dyrt men efterfrågan är köpsvag

Jag har bott på 18 orter i sex landskap. Stora städer som Stockholm och Göteborg; små städer som Strängnäs och Tranås; små orter som Ängelsberg och Mariannelund. Sedan några år tillbaka bor jag i min kära barndomsstad, Köping. Barndomsminnen och vuxenliv smälter samman i en lycklig symbios.Jag är bekymrad över bostadssituationen i landet, som jag kan betrakta i perspektiv av min geografiska livserfarenhet.

Under min vuxna livstid har det varit svårt att få en hyresrätt när man som ung vill flytta hemifrån i stora städer som Stockholm och Göteborg. Kötider på 10-20 år har varit det normala. I den lilla staden och på den lilla orten - från Köping till Mariannelund - har det däremot varit lätt att få en egen hyresrätt. Så inte längre efter en befolkningstillväxt på ca 1 miljon människor mellan 2003-2017.

Vilken ungdom, som vill flytta hemifrån, vilken nyanländ barnfamilj, har råd med dessa hyror?

I dag har vi över 300 000 unga vuxna som inte kan flytta hemifrån på grund av bristen på bostäder. Samtidigt är trångboddheten i våra invandrartäta förorter ofta omfattande. I många lägenheter bor det flera familjer. Tusentals och åter tusentals nyanlända på senare år väntar fortfarande på en egen lägenhet och bor tills vidare hos brorsan eller morsan eller hos någon annan i familjen, släkten eller klanen.

Sådan är verkligheten, inte bara utanför de största städerna utan också i regionala storstäder som Västerås och Örebro. Denna trångboddhet driver gängkriminaliteten. Gatan ersätter drömmen om ett eget rum hemma.

Visst byggs det mycket just nu. Men kostnaderna i svensk byggproduktion är i dag så höga att de som bäst behöver en nybyggd lägenhet - de unga och de nyanlända - inte har råd med hyrorna. År 1998 var byggproduktionskostnaden 15 000 kr per kvadratmeter, år 2015 hade den stigit till 42 000 kr per kvadratmeter. En nybyggd 3:a på Södermalm i Stockholm kostar i dag 15-16 000 kr i månaden att hyra. En nybyggd 3:a i Köping kostar i dag 8-9 000 kr i månaden att hyra.

Vilken ungdom, som vill flytta hemifrån, vilken nyanländ barnfamilj, har råd med dessa hyror? Än mindre har de som bäst behöver en bostad råd med kontantinsatsen till en bostadsrätt på de orter där jobben finns. Lägg därtill att antalet utrikesfödda i Sverige beräknas öka med över 500 000 mellan 2017-2025, vilket leder till fortsatt hög efterfrågan på bostäder.

I rapporten "Bostadsmarknaden: stort behov, lägre efterfrågan" varnar tankesmedjan Intelligence Watch för att det råder en historisk diskrepans mellan utbud och efterfrågan. Det har aldrig byggts fler dyra lägenheter i förhållande till hur köpsvag efterfrågan vi har.

Riksbanken och Finansinspektionen, IMF, OECD och EU-kommissionen har alla varnat för den överhettade svenska bostadsmarknaden. Ränteavdragen bör trappas ner för att dämpa prisutvecklingen. Fastighetsbeskattningen måste gynna rörligheten på bostadsmarknaden. Det måste byggas fler billiga hyresrätter. Vi måste få bättre konkurrens mellan byggbolag och inom produktionen av byggnadsmaterial.

En egen bostad måste vara en mänsklig rättighet i ett demokratiskt välfärdssamhälle, oavsett om vi bor i Stockholm eller i Köping.

Ny krönikör Karl Beijbom är publicist och bokförläggare. Han belönades med Stora Journalistpriset när han var 27 år och erhöll ordensutmärkelsen Riddarkorset av Lech Walesa, då denne var president i Polen. Ledarsidan hälsar Karl Beijbom varmt välkommen!