Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Karl Beijbom: Lyssna på alla, samtala med alla

Respektera åsiktsfriheten

Jag lyssnar på alla, jag samtalar med alla. Det finns inte en verklighetsuppfattning; det finns många. Det finns inte en Sverigebild; det finns många. Bara om vi lyssnar på alla kan vi få en allsidig bild av Sverige. Bara om vi lyssnar på alla - folk i storstad, folk på landsbygden, folk däruppe, folk därnere, folk på vänsterkanten, folk på högerkanten - kan vi bygga ett friare, tryggare och mer rättvist samhälle.

Den folkvalde amerikanske presidenten Donald Trump kommer inom kort att möta och samtala med Nordkoreas diktator Kim Jong-Un. Men i Sveriges riksdag talar inte alla med varandra. Detta fastän alla sitter där på folkliga mandat, erövrade i fria och demokratiska val.

Behöver vi mindre dialog och samtal här i världen för att skapa förståelse, respekt och förtroende mellan människor och nationer, mellan olika värderingar och olika åsikter? Nej, vi behöver mer dialog och samtal, på alla plan, i alla sammanhang: i äktenskap, inom familjen, på jobbet, i skolan, inom politiken, mellan nationer.

Den grekiske filosofen Sokrates trodde på dialog och samtal. Han gav upphov till begreppet ”sokratiska samtal” - vetenskapen om samtalskonsten, där man genom logiska argument och motargument söker sanningen. Ett sokratiskt samtal kräver öppen dialog, utrymme för en mångfald av tankar och en kritisk granskning av alla idéer. Sokrates menade att gruppens styrka är att den skapar många individuella tankar och idéer, som sedan granskas kollektivt. Det som inte övertygar, det som är mindre bra, det som inte funkar, kan då sållas bort.

I skolans läroplan betonas förmågan att tänka kritiskt, att lösa problem, att kunna fatta beslut. När elever i en klass går in i ett sokratiskt samtal måste de lära sig att lyssna, samarbeta och säga emot varandra. Det finns inspirerande lärare i skolor runt om i landet som tillämpar sokratiska samtal som en del av undervisningen.

I yttrandefrihetens namn vill jag ständigt påminna om att Vänsterpartiet har sina rötter i kommunismen och stalinismen och att Sverigedemokraterna har sina rötter i nynazismen och vitmaktrörelsen. Men - jag lyssnar på och talar med de vänsterpartister och sverigedemokrater som jag möter i mitt vardagsliv i Köping. Det är för mig en självklar del av en medborgerlig, demokratisk attityd - och en respekt för åsiktsfriheten.

En liberal är en tvivlare, som ständigt ifrågasätter hävdvunna sanningar, som ständigt väger nya fakta och argument, för och emot. I detta känner jag igen mig själv. Voltaire lärde oss att inte nödvändigtvis dela varandras åsikter men att vara beredda att kämpa och dö för att vi alla skall få framföra vad vi tycker.

Vi har inte bara utmaningar, vi har allvarliga samhällsproblem inom lag och ordning, migration och integration, skola och sjukvård. I samtal måste alla riksdagspartier få delta. Ett samtal är inte detsamma som ett avtal. Men samtalet är en förutsättning för att man skall kunna komma överens - eller enas om att en överenskommelse inte är möjlig.

När vi i andra sammanhang talar om behovet av ett inkluderande samhälle måste vi också skapa ett inkluderande samtalsklimat. I demokratins namn: samtala med alla, lyssna på alla!

Karl Beijbom, bokförläggare och journalist