Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Karl Beijbom: Nästa regering behöver vara mer kompetent

Misstag av Löfven att inte ”toppa laget”.

Stefan Löfven leder Socialdemokraterna mot partiets historiskt sämsta val. Han har svårt att hävda sig i partiledardebatterna. Hans personliga opinionssiffror är sensationellt låga för en svensk statsminister. Det finns ingen riktig övertygelse i flera av budskapen han framför. Han saknar den modernitet och mondänitet som Jens Stoltenberg utstrålade då han var statsminister (S) i Norge.

Löfven är förvisso en hedersman. Han vill väl. Han är pålitlig. Han är en erfaren förhandlare från den fackliga världen. Ett handslag är ett handslag. Hans framgångshistoria - fosterbarnet som blev statsminister - är som hämtad ur Rekordmagasinet. Men allt detta ersätter inte bristen på politisk erfarenhet.

Löfven hade aldrig suttit i någon regering. Han har aldrig varit riksdagsman. Han har inte ens varit förtroendevald i kommun eller landsting. Jämför med företrädarna Tage Erlander, Olof Palme, Ingvar Carlsson, Göran Persson. De hade alla suttit många år i riksdag och regering innan de fick chansen att beträda landets högsta folkvalda ämbete: statsministerposten.

I vissa länder får regeringens ledamöter bara hämtas ur de folkvaldas skara i parlamentet, till exempel i Storbritannien. Det handlar om att regeringens legitimitet förstärks när alla ministrar är folkvalda. Det handlar också om att i det parlamentariska arbetet bygga upp sin ”politiska hantverkskompetens”. Försvarsminister Peter Hultqvist är den minister som har störst sakkompetens inom sitt ansvarsområde, efter många år i riksdagens försvarsutskott - och den som har högst förtroende av alla i regeringen.

Att bedriva lagstiftningsarbetet med klanderfri kompetens är A och O för varje regering. Det har varit lite si och så med den saken för Löfvens regering, med den så kallade ”gymnasielagen” som det värsta exemplet. Trots att lagen totalsågades av Lagrådet och ledande remissinstanser drev Stefan Löfven igenom lagen. Två domstolar har i uppmärksammade domar underkänt lagen som sådan. Pinsamt!

Statsministern gjorde ett misstag när han valde att inte ”toppa laget”. Flera tidigare S-ministrar, med sakkompetens och regeringserfarenhet, borde ha ingått i Löfvens ministär. I stället valde Löfven en infrastrukturminister som aldrig sysslat med infrastrukturfrågor och en minister för sjukvård, hälsa, idrott utan erfarenhet av dessa sakområden. Båda försvann ur regeringen, inte oväntat - och först då fick Tomas Eneroth, skicklig politiker med regeringserfarenhet, komma in i regeringen och bli infrastrukturminister.

Det finns en karta över alla länder, där man kan utläsa vilken typ av akademisk examen som är vanligast i regeringarna i de olika EU-länderna. Akademiska examina inom ekonomi och juridik dominerar. I vår regering är den vanligaste akademiska utbildningen - no degree. Inget EU-land har en regering med så få medlemmar med akademisk utbildning som vår.

Oavsett vilken regering vi får efter höstens val är det önskvärt med en regering som är kompetent och välutbildad - med ministrar med sakkompetens inom sina ansvarsområden. Bara då får vi en regering som med förtjänst och skicklighet kan leda landet igenom alla nationella utmaningar och in i en allt mer komplicerad, digitaliserad och globaliserad värld.

Karl Beijbom, bokförläggare och journalist