Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Karl Beijbom: Ska S fortsätta att luta sig på SD:s stöd?

Socialdemokraterna borde föredra Alliansen

Det är högst osannolikt att något av blocken - S/MP/V eller Alliansen - får egen majoritet i höstens val. Oavsett om vänstern eller Alliansen bildar regering så kommer SD att ha makt och inflytande i riksdagen även under nästa mandatperiod.

Ständigt hör vi frågan från vänsterhåll till Alliansen: ”Tänker ni regera med stöd av Sverigedemokraterna?” Varför hör vi aldrig frågan ställas från Alliansen till vänstern: ”Tänker ni fortsätta att regera med stöd av Sverigedemokraterna?” Det finns skäl att hävda att den socialdemokratiskt ledda regering som vi har i dag, med Stefan Löfven som statsminister, i själva verket regerar med stöd av Sverigedemokraterna.

Vi minns hur ett dotterbolag till det lettiska byggbolaget Laval i november 2004 sattes i facklig blockad sedan bolaget inte kunde komma överens om avtalsvillkoren med Byggnadsarbetarförbundet. Konflikten handlade om ett skolbygge i Vaxholm. Det lettiska företaget ville kunna bygga i Sverige utan att behöva teckna svenskt kollektivavtal. Efter en dom i EU-domstolen införde Alliansen år 2010 ”Lex Laval”. Det skulle vara tillåtet för företag inom EU att verka i Sverige utan att teckna svenskt kollektivavtal. Detta var en smärtsam nagel i ögat för LO och dess politiska gren, Socialdemokraterna.

Från den 1 juni 2017 är Lex Laval avskaffad. En ideologiskt synnerligen viktig lagändring för S och för LO. Alliansen röstade emot denna lagändring. Ändå gick lagen igenom. Detta tack vare stöd från SD.

Men detta är inte ett isolerat exempel. SD:s stöd till S har varit omfattande under den nuvarande mandatperioden. Så omfattande att det inte kan vara fel att hävda att S i själva verket regerar med stöd av SD.

Från 2011 till valet 2014 röstade SD som S i bara en av fyra frågor som gick till votering i riksdagen. Men sedan vi fått en rödgrön regering hösten 2014 har det skett en förskjutning från höger till vänster i SD:s voteringar i riksdagen. Under riksdagsåret 2015/2016 gick över 500 frågor till votering i riksdagen. SD röstade detta riksdagsår som M i 31 procent av alla voteringar i riksdagen. Men - SD röstade som S i 52 procent av alla omröstningar. I de fall då S och M röstade olika var det fyra gånger vanligare att SD röstade med S än med M.

Så frågan återstår att besvara: Tänker Socialdemokraterna fortsätta regera med hjälp av Sverigedemokraterna? Eller kommer Socialdemokraterna att stödja en alliansregering, så att ytterkanterna i svensk politik isoleras? Lika viktigt som att påminna om att Sverigedemokraterna har sina rötter i nynazism och vitmaktrörelse - lika viktigt är det att påminna om att Vänsterpartiet har sina rötter i kommunism och stalinism.

Att stödja en alliansregering borde för Socialdemokraterna vara ett bättre alternativ än att vara beroende av Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna för att få igenom sina förslag i riksdagen. I kompromisser mellan regeringsblocket Alliansen och Socialdemokraterna som stödparti skulle vi få en socialliberal mittenpolitik, till gagn för företagande och tillväxt, sociala reformer, lag och ordning på våra gator och i migrationspolitiken - ja, rent av till gagn för en skola och en sjukvård vi förtjänar.

Eller föredrar Socialdemokraterna att omöjliggöra en alliansregering med stöd av Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet?

Karl Beijbom, bokförläggare och journalist