Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Karl Pecjic (S): För vem går det bra i Sverige?

Dagligen matas vi via massmedierna och politiker med att det går bra för Sverige. Ett påstående som inte överensstämmer med verkligheten.

Däremot stämmer det mycket bra med att det går otroligt bra för vissa grupper i landet. Dessa grupper är banker, företag, företagsledare, höga tjänstemän, politiker, läkare, skatteplanerare med flera. Dessa grupper tillhör den svenska överklassen som får stöd av regeringen och även av politiker på andra nivåer som har blivit rika och som har tappat kontakten med verkligheten.

Även nuvarande medelklass har blivit rik och fått det bra och nu har den slutat att bry sig om dem som har fått det besvärligt i tillvaron.

Bankerna tjänar miljarder på att lägga avgifter på tjänster som spararna själva utför. Sparräntan på insatta och sparade pengar är ofattbart låg, trots att bankerna disponerar och tjänar stora summor på folkets sparade kapital, och när bankerna hamnar i ekonomisk kris på grund av spekulationer, ja då är det invånarna i Sverige som ska betala kalaset.

Många företag och dess ledare jagar bara vinster utan att bry sig om den anställde och den svenska samhällsutvecklingen. Får de inte tillräckligt med vinst i Sverige flyttar de till låglöneländer för att få lägre personalkostnader och skatt.

Tyvärr är inte skatteplanering olaglig i Sverige, det är våra politiker som har skapat/tillåtit denna möjlighet. Däremot är det omoraliskt med skatteplanering med tanke på att skatteplanerare utnyttjar samhällets skattefinansierade förmåner.

De företag som inte flyttar utomlands har allt mer börjat utnyttja möjligheten att rekrytera arbetskraft via bemanningsföretag för att därigenom slippa socialt ansvar och lagen om anställningsskydd.

Kostnaderna för offentlig verksamhet, som styrs av politiker och tjänstemän, ökar kontinuerligt, samtidigt som vård, skola och omsorg försämras. Här får man fråga sig: till vad används skattepengarna?

Den moderatledda regeringen har sedan valåret 2006 drivit propaganda om en arbetslinje, som säger att ”det måste löna sig att arbeta”. Som om de menade att Socialdemokraterna fört en motsatt politik under sina regeringsår. Det är ren lögn!

Fas 3 är till exempel en rutschkana bort från arbetsmarknaden, ja, rentav en återvändsgränd och ett slöseri med mänskliga resurser. Hur kan arbetsmarknadsministern Hillevi Engström (M) vara nöjd med denna passiva politik, som regeringen i dag för?

Inte ens att gå en kvällskurs är tillåtet för dessa arbetslösa. 96 procent av dem som deltar får varken jobb eller utveckling, och kvar ligger den höga arbetslöshetssiffran på 8 procent, allt medan många företag har svårt att rekrytera rätt typ av medarbetare. Just därför att regeringen inte har satsat på yrk esinriktad arbetsmarknadsutbildning, som man utlovade vitt och brett i valet 2006. Cirka 40 000 personer räknar Arbetsförmedlingen med ska snurra runt i fas 3-fällan till hösten, där 110 000 saknar gymnasiekompetens.

Regeringen jagar med hjälp av Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen sjuka, utslagna och långtidsarbetslösa utan att ta hänsyn till om individen klarar av ett arbete eller om det finns ett arbete få. Bedömningen från individens behandlande läkare underkänns av Försäkringskassan genom sin egen förtroendeläkare som aldrig eller sällan träffar den sjuke/utslagne.

Visserligen har regeringen lyckats med att inbilla många löntagare att de har vunnit ekonomiskt med införandet av skattelättnader för löntagare och det är därför som många löntagare har röstat på alliansen. Men om dessa löntagare tittar på kostnadsökningar som tidigare har varit subventionerade så har inte låg- och medelinkomsttagarna fått nämnvärda skattesänkningar, utan det är bara höginkomsttagarna som har fått en märkbar skattesänkning.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel