Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kärleksbröllop för Tapani och Vivianne

 Elden i centrum i den shamanska ceremonin

Annons

Ett trettiotal gäster hade samlats för att delta i Vivianne och Tapanis andliga kärleksbröllop vid Apalby gård. Men gifta i traditionell bemärkelse var de redan. I maj vigdes de borgerligt, men nu ville de också förenas i en mer andlig ceremoni.

Platsen för bröllopsceremonin hade de valt med omsorg.

Det var i Lasses kvarter där de möttes för första gången en regnig sensommarkväll förra året. Vivianne som hade varit ensam i två år kände att hon var redo att hitta sin man. Hon var ledsen och inte på humör den här kvällen. Det regnade och det kändes tungt.

– Helt plötsligt satt han bredvid mig och vi började prata, berättar hon.

– Wow, vilken trevlig kvinna, var Tapanis första tanke den kvällen.

De dejtade hela helgen innan det var dags för Tapani att åka hem till Stockholm.

De bestämde att de skulle ses om två veckor, men efter två dagar kunde de inte stå

emot längre utan träffades.

– Det kändes i min själ. Jag saknade henne, det var jobbigt att skiljas, säger Tapani och berättar att han snabbt började tänka tanken att flytta tillbaka till Västerås.

Två veckor efter att de mötts så flyttade de ihop. Ungefär samtidigt började de prata om hur deras bröllop skulle se ut och båda ville ha ett andligt kärleksbröllop.

– Det känns som att en sådan ceremoni är mer äkta för oss, säger Tapani.

I förberedelserna till ceremonin hade de fått skriva ner negativa saker från sina känslomässiga ryggsäckar som de ville befria sig från och inte ta med in i den nya relationen. Lapparna brändes upp i den eld som var i centrum under ceremonin.

I stället för att ge sina löften till en gud, fick de prata fritt och berätta varför de valt varandra.

Vivianne som innan bröllopet inte visste om hon skulle prata på tyska, svenska eller engelska valde spontant sitt modersmål tyska.

– Jag har lättare att uttrycka mina känslor då, förklarade hon för gästerna och kanske även för Tapani som inte kan tyska så bra.

I den här stunden var orden ändå överflödiga. Blickarna paret gav varandra behövde inget ytterligare språk. Efter den traditionella kyssen fick gästerna ge sina lyckönskningar på ett annorlunda sätt. En och en gick de fram till elden och la sina hälsningar

i lågorna, medan shamanen Marcos Rodriquez Riguelmes matade elden med renande salvia. Lyckönskningar som via röken gick upp i universum utan att paret läst eller hört dem.

Fakta Vivianne och Tapani

Namn: Vivianne Sokero.

Ålder: 50 år.

Bor: Västerås. Född i Tyskland.

Gör: Konstnär.

Familj: Tre bonusdöttrar.

Aktuell: Dubbelt nygift, borgerligt och i en shamansk ceremoni.

Namn: Tapani Sokero.

Ålder: 46 år.

Bor: Västerås.

Gör: Kock.

Familj: Tre döttrar.

Aktuell: Dubbelt nygift, borgerligt och i en shamansk ceremoni.