Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kärlekshistoria i flyktens tid

BOK: Kristian Ekenberg läser Moshin Hamids "Exit väst" och finner en idé som skulle spränga hela flyktingpolitiken.

Moshin Hamids nya roman har en idé som borde få västlandets nationalister att vakna upp kallsvettiga i vargtimmen.

Dörrar som, likt maskhål, låter flyktingar kliva in på ena sidan i ett krigshärjat land, för att därefter kliva ut på andra sidan i städer som London och San Francicso.

Ett koncept som inte bara spränger alla världens Trump-murar utan som gör dem poänglösa att ens bygga. Gränser blir meningslösa i en sådan värld.

Nu är dörrarna förstås bara en fantasi, men en fantasi som kastar om förutsättningarna på ett intressant sätt för en romanförfattare, som med en magisk förändring i en annars realistisk skildring förändrar världen på ett avgörande sätt.

Mörkret finns här, liksom i andra aktuella romaner om flykt, men det finns också ett ljus i romanen, konturerna av en annan tänkbar värld.

Det som Moshin Hamid främst åstadkommer med romanens dörrar, är att det som annars präglar berättelser om flyktingar – långa resor, umbäranden, drunkningar – kan strykas ur texten. Ljuset faller i stället på livet på andra sidan, när västvärlden tvingas att förhålla sig till flyktingarna på ett helt annat sätt än när länderna bara kunde stänga sina gränser.

”Exit väst” börjar i kriget. Med kärleksparet Nadia och Saeed. Deras kärlek är inte enkel, men inte bara för att kriget härjar kring dem. Tvärtom är det som om kriget och det fallerande samhället ger deras kärlekshistoria ett skimmer. De är inte ett givet kärlekspar; han vill gifta sig med henne men det vill inte hon, medan hon vill ligga med honom men det vill inte han, såvida de inte är gifta.

Läs mer: Fler bokrecensioner finns att läsa här

Läs mer: Klas Östergren i topp när vi listar favoritböcker juli-september

När Nadia och Saeed väl väljer att lämna hemstaden för att ansluta till den tröstlösa skaran av flyktingar, hamnar de i London. En metropol där Brexit är mycket avlägset och inte ens landets naturliga skyddsbarriär av vatten skyddar öarna från oönskade gäster. Isolationismen är ett minne blott när dörr efter dörr ploppar upp i staden.

Moshin Hamid skildrar de konflikter som uppstår mellan flyktingarna och Englands gamla befolkning, men berättelsen lämnar aldrig Nadia och Saeed och deras allt svagare kärlekslåga. De har en gemensam historia som förenar dem, samtidigt förändrar flykten dem, de blir andra människor efter att de har slitits upp med rötterna. Frånsett den spännande idén med dörrarna, är det just Nadia och Saeeds kärlek och hur Hamid insiktsfullt skildrar den som är romanens styrka.

”Exit väst” har en ton av saga, samtidigt har den en realistisk skitighet som gör att läsaren hela tiden svävar i osäkerhet. Romanen nominerades till Man Booker-priset 2017 och Moshin Hamid skriver rakt in i flyktens era. Mörkret finns här, liksom i andra aktuella romaner om flykt, men det finns också ett ljus i romanen, konturerna av en annan tänkbar värld.

*

LITTERATUR

Moshin Hamid

”Exit väst”

Översättning: Molle Kanmert Sjölander

(Natur och Kultur)