Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kärnkraft blir utprisad

Regeringen har redan innan förhandlingarna om framtidens energipolitik startat pekat ut vilken riktning man vill gå i och med den föreslagna höjningen av skatten på kärnkraft redan från den 1 augusti i år. I sin budget skriver de rödgröna även att detta är ett sätt att påskynda en omställning av energimarknaden, det vill säga påskynda stängningen av säker och konkurrenskraftig svensk elproduktion.

Annons

Det finns många frågetecken kring denna höjning. Förutom att det riskerar svenska jobb och vår konkurrenskraft pågår för närvarande en konflikt mellan Sverige och EU-domstolen huruvida denna beskattning ens är laglig att ta ut.

För det andra så är kostnaden för kärnkraftsproducenterna betydligt högre än den inkomst som staten får in. Av de 640 miljoner kronor som bolagen förväntas betala tillkommer bara 250 miljoner statsbudgeten då bland annat statliga Vattenfalls ökade kostnader blir en minuspost i samma budget.

Därför framstår det som helt uppenbart att regeringen med detta förslag vill prisa ut kärnkraften så att reaktorer kan stängas redan under denna mandatperiod. Med detta riskerar man tusentals svenska jobb, inkluderat den västmanländska industrin.

Svensk kärnkraft är säker, konkurrenskraftig och skapar jobb. Därför är det sorgligt att detta sker utan debatt och innan de samtal om energipolitik som statsministern lovat kommit till.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons