Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kärnkraften kan utvecklas

Miljöpartiet vill nästa mandatperiod stänga två kärnkraftverk och Fi och Vänsterpartiet instämmer. Socialdemokraterna i partikongress är inne på samma linje i motsats till sin partiledare.

Miljöpartiet har dessutom gått ut med att man vill förbjuda stål i EU. Detta eftersom man vill förbjuda brytning av kol som ingår i stål.

Sverige har i dag en unik energibalans med sin med kärnkraften balanserande vattenkraft vilket utgör en bra bas för att säkerställa Sveriges framtida välfärd.

I USA har energi- kostnaden för industrin halverats på grund av skiffergasen, vilket i USA öppnar för en ny industrirevolution. Energikostnaderna i Europa kan inte konkurrera.

Tyskland beslutade, efter starka påtryckningar från ”Die Grüne” att fram till 2022 avveckla sina 17 reaktorer. 2011 producerade kärnkraften i Tyskland 108 TWh enligt IAEA.

Tyskland och Danmark med hög andel vindkraft spelar i bottenligan på grund av avsaknaden av reglerkraft, och dessa länder har det högsta elpriset i Europa. Tyskland 2,6 kr/kWh, på grund av att de satsat så mycket på vind och sol! Tyskland räknar nu med att bygga 50 000 megawatt kolkraft.

I januari 2014 var sammanlagt 435 kärnkraftverk i världen i drift. Totalt 72 nya kärnkraftverk är under byggnation och ett större antal i projekteringsstadiet.

Elförbrukningen i världen ökade från1973 till 2011, hela 3,5 gånger enligt IAEA. År 2050 beräknas det globala behovet av elproduktion till 50 000 TWh per år för välstånds- och välfärdsökningen i världen.

Skall kärnkraften svara för en lika stor andel som den gör i dag i Europa handlar det om 2000 nya reaktorer globalt.

71 procent av klimatforskarna i en undersökning menar att kärnkraft är viktigt för att klara klimatet. Vidare svarar 67 procent av forskarna att förnybar energi inte kommer att växa tillräckligt snabbt för att spela en stor roll i att lösa världens växande energibehov. Undersökningen är gjord av Vision Price som är en samverkansorganisation för forskare.

Professor Janne Wallenius vid KTH i Stockholm har nu kommit fram till en generation fyra (G IV) med kylning med flytande bly som självcirkulerar vid 450 grader. Ryska Rosatom lade i september 2012 en order på den första reaktorn i G IV i världen, som skall vara i drift 2020.

Den största fördelen med G IV är att den i praktiken fungerar som en avfallshanteringsmaskin eftersom man här använder det som i dag betraktas som avfall. Det innebär att man kan fasa ut den uranbrytning som de facto utgjort kärnkraftens största miljöpåverkan.

Vi gör oss dessutom oberoende av anrikning, som utgör den största risken för spridning av kärnvapenmaterial. Allt enligt professor Wallenius.

1977 I juli tas Sveriges sjätte kommersiella kärnkraftverk Barsebäck 2 i drift. Placeringen i Barsebäck skedde efter önskemål från Danmark.

2005 tas samma kärnkraftverk ur drift, till stor del efter åratal av starka påtryckningar från Danmark. 1200 MW elproduktion offrades politiskt. Totalkostnad för skattebetalarna enligt Statsverket 19,4 miljarder.

Totalkostnad när Miljöpartiet tänker stänga ytterligare två kärnkraftverk uppskattningsvis 50 miljarder.

Forsmarks tre reaktorer släpper i dag tillsammans ut kylvatten med 95 m3/sek i Östersjön med en temperaturförhöjning av 10 grader. Så hade det inte behövt bli.

Forsmark erbjöd sig bygga en kylvattentunnel till Stockholm för uppvärmning av de norra stadsdelarna.

Slutsatsen måste bli att kärnkraften under överskådlig tid kommer att vara inte bara en positiv del i energibalansen utan också en ur utsläppssynpunkt inte ersättningsbar del. Förr eller senare kommer vänstersidans demagogiska kärnkrafts-troll fram i solen och spricker.

För att förbättra Sveriges välfärd behöver kärnkraften utvecklas – inte avvecklas!

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel