Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kassör förskingrade från två idrottsföreningar – slipper fängelse

Kvinnan var kassör i två idrottsföreningar – men frestelsen från pengarna blev för mycket. En halv miljon kronor försvann, kvinnan ertappades och dömdes tidigare i år till fängelse.

Men nu lindrar Svea hovrätt hennes straff. I stället för de fjorton månader i fängelse som tingsrätten dömde henne till dömer hovrätten henne till villkorlig dom och höga dagsböter.

Som vi tidigare berättat började en person i en av föreningarna där kvinnan var kassör år 2015 misstänka att allt inte var som det skulle.

Det visade sig att kvinnan upprättade falska revisionsberättelser och ändrade uppgifter om betalnings- och överföringsmottagare när pengar skickades hit och dit.

Efter att ha nekat valde kvinnan till slut att erkänna. Hon berättade att hon varit skuldsatt "upp över öronen", tappat kontrollen över situationen och levt i förnekelse .

Västmanlands tingsrätt dömde henne i april i år till ett år och två månaders fängelse för grov trolöshet mot huuvdman och grov förskingring.Dessutom dömde tingsrätten henne till att betala skadestånd till föreningarna; drygt 400 000 kronor.

Kvinnan överklagade till Svea hovrätt.

Hovrätten bedömer att straffvärdet för brotten är något lägre – ett års fängelse – än vad tingsrätten bedömt.

Hovrätten anser därmed att straffvärdet inte är så högt att det utesluter allt annat än fängelse. Frivården har bedömt att risken att kvinnan återfaller i brott är låg, och hon lever under ordnade förhållanden med bostad och jobb.

Hovrätten dömer henne därför till villkorlig dom och 200 dagsböter à 50 kronor; 10 000 kronor.

Hovrätten ändrar inte kvinnans skadeståndsskyldighet.