Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Katastrofläge för vatten- och avloppsledningar

Annons

Vi har sett det förr och nu händer det igen. En stor ledning vid Köpings vattentorn klarade inte av väderleken, denna gång kylan, vilket ledde till katastrofläge i hela kommunen med stängda sjukhus och skolor som följd.

Enligt uppgift väntas fler ledningar knäckas av kölden den närmaste tiden. Hur hamnade vi här?

Det är hög tid för såväl Västmanlands som resten av landets kommun- politiker att se över vilka investeringar som krävs i VA-näten för att undvika fler dyra akutlagningar och avstängd vattentillförsel.

Det är lätt att inse att ett undermåligt VA-nät kostar skattebetalare såväl tid, pengar, kraft och dessutom ökad risk för ohälsa från otjänligt vatten. Det är även lätt att inse att det som hände i Köping inte är någon slump.

Många kommuner runt om i landet skjuter gång efter annan underhåll av sina VA-nät på framtiden. I genomsnitt har en kommun i veckan så stora problem med VA-systemet att invånarna uppmanas koka sitt dricksvatten, enligt en undersökning från United Minds från 2013.

Vattenläckorna som nu inträffar är en påminnelse om problematiken med den inbyggda kortsiktigheten när det kommer till investeringar i VA-systemet.

Man vinner för det mesta varken väljare eller politiskt erkännande genom att satsa på lång-siktiga och osynliga investeringar.

Resultatet blir att underhållsbehovet skjuts på framtiden samtidigt som enskilda, företagare och hela samhället får betala dyrt två gånger om, i form av sämre dricksvatten och ohälsa samt dyra akuta reparationskostnader.

Utmaningarna som kommer med klimatförändringarna kommer dessutom att sätta helt nya krav på VA-näten, och göra hanteringen av ett undermåligt VA-nät ännu dyrare.

I dag har vi i Sverige en genomsnittlig livslängd på VA-nätet på 260 år, men den tekniska livslängden antas till cirka 80 år. Det går inte ihop, och det är inte hållbart.

Det är hög tid för politikerna att ta ett långsiktigt ansvar för rätt till en säker dricksvattenförsörjning – och sluta slösa skattepengar på att laga när det går sönder.

Kanske kan det få bli ett kommunalt nyårslöfte?

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons