Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Katja toppbloggar om cykelpassion

Katja Fedorova har en av de största Västeråsbaserade bloggarna, cykelkatten.se. Med humor och humör blandar hon teknik, cykelfeminism och träningstips i ett punkigt flöde om sportcykling.

Det var 2012 det slog till. Katja Fedorova började på en ny arbetsplats ”med sportiga kollegor”.

– Jag var inte alls sportig. Det är jag egentligen inte nu heller. Jag tränar och tävlar på cykel, men det lockar inte så, säger Katja Fedorova väl medveten om det ironiska.

Hon träffade en kille som var cykelfrälst.

– Jag är spontan och tänkte att jag testar! En av de första turerna blev till Strömsholm, det är sex mil! Jag gjorde alla nybörjarfel förstås, men wow – känslan att ta sig så långt för egen maskin!

Hon köpte en cykel, en billig racer. Dagen efter började hon blogga.

– Syftet var enkelt. Jag ville dokumentera hur det var att sportcykla, hur det kändes, från första början. Det var verkligen en dagboksform i början, säger Katja.

Bloggen blandar. Träningstips, javisst. Anekdoter om vardagen. ”Nördigt” tekniksnack, jodå. Reseberättelser, absolut. Allt med ett personligt tilltal, glimten i ögat och lite jävlar anamma.

– Ibland flödar kreativiteten, en annan gång har jag inget att säga. Det ska vara ett nöje.

En vanlig dag har Katja Fedorova mellan 1000 och 1500 unika besök på cykelkatten.se, vilket gör bloggen till en av Västerås tio största.

– Bloggen är en rolig form att komma i kontakt med andra som cyklar, det är väldigt socialt och jag har lärt känna massor av människor.

Nå vad är det då som fått Katja att träna och tävla på cykel fastän hon inte är en tävlingsmänniska?

– Tävling ger adrenalin och fartkänsla, så är det. Men cykling är också frihet, det låter klyschigt, men så är det. Att för egen maskin komma så långt och så nära som man gör på cykel är en del av dragningskraften.

Hon tillägger att det finns ett meditativt drag i sporten.

– Man måste kunna gå in i sig själv. Jag är en person som behöver egentid. Det är det här med att vara extrovert och introvert. Jag kan vara väldigt social med vänner – och sedan sticka ut ensam i sex timmar.

Minns du när du lärde dig cykla som barn?

– Jag lärde mig cykla ganska sent, jag var kanske tio år. En sommar när vi var på landet fick jag en stålcykel, jag cyklade på den överallt, i skogen och på vägar, den höll för. Eller nej förresten, ramen gick av en gång, men annars är det fantastiskt vad gamla cyklar håller!

”Landet” låg på Karelska näset, i gränslandet mellan Finland och Ryssland, där familjen bodde. År 2000, när Katja var tonåring, gick flyttlasset till Stockholm. Karelen finns kvar, som en fläkt man precis anar, i Katjas tal.

Det var högskolan och plugg till byggnadsingenjör som drog henne till Västerås och här har hon blivit.

– Jag trivs bra här. Jag uppskattar att det är nära till naturen. Men jag älskar Stockholm också.

I cykelsporten möts flera av hennes karaktärsdrag. Byggingenjören får sitt med alla tekniska prylar och mekande.

– Jag är fascinerad av tekniken. Det är vetenskap och konst, säger Katja och ler.

Att lätt kunna sticka ut på vägen och ta sig dit dagen bär en tillfredsställer spontaniteten.

Möten med människor på nätet, i cykelklubben, på lopp och på resor stillar den sociala hungern.

Att cykla har hamnat på tapeten. Det är bra för hälsan och bra för miljön. Det är ekonomiskt.

Katja får dessutom cyklingen att framstå som sympatiskt inkluderande.

– Det är häftigt att det är för alla åldrar. Alla ser också likadana ut, när de klär sig för sporten, men hjälm och med kläderna. Utsidan säger inget och då hamnar alla på samma nivå. Det är kravlöst och trevligt.

När man lär känna cykelkamraterna tycker hon att personligheterna blir tydligare i kontrast till den uniforma utsidan.

En förhoppning hon har är att hennes bloggande ska få fler kvinnor att börja träna och tävla på cykel.

– Det är en mansdominerad sport, bilden av en cyklist är en man. Det är tråkigt att det finns förutfattade meningar om tjejer, som att tjejer inte kan meka exempelvis. Jag tycker att bästa sättet att ändra ojämlikhet är att synas, att skriva och förhoppningsvis få med fler.

Spinner på berg och två hjul

Namn: Katja Fedorova.

Ålder: 29 år.

Bor: På Kristiansborg i Västerås.

Gör: Infrastrukturkonsult, är byggnadsingenjör. Driver blogg om cykling med adressenwww.cykelkatten.se

Kopplar av med: ”Natur och resor, och cykel förstås.”

Äter helst en lördag: Pasta. ”Jag älskar pasta.”

Antal cyklar: Tre sportcyklar och ”några damtrallor”.

Bästa resmål: ”Till höga berg, jag älskar verkligen berg. Det är luften och vyerna som gör det. Och cykling. Jag mår bra av att resa till berg!”

Senast lästa bok: ”’Svindlande höjder” av Emily Brontë. ”Den heter ’Wuthering Heights’ på engelska och det finns det en låt som heter också. Jag hörde låten och kom på att jag inte läst boken. Jag är en boktjej snarare än en filmtjej.”

Se mer med cykel - Katjas tre tips om vidgade vyer från sadeln!

Spontanitet

Ta dig ut på okända vägar! Våga svänga av och upptäck något nytt. Ta med karta, lite mat och se till att ha god tid. ”Österut mot Enköping och Stockholm är vackert. Men det finns många andra vackra vägar också här i närheten av Västerås.”

Lokala motionslopp

Kör lokala motionslopp och tävlingar i Sverige, bortom de stora kända tävlingarna. ”De lokala evenemangen ger härliga fina upplevelser och lopp.”

Utomlands

”Cykla på semestern. Att cykla i berg måste upplevas. Frankrike är jättefint, och Norge som ligger så nära. Även Mallorca är ett bra resmål om man vill cykla på semestern.”