Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

KD: Bättre med en sextant än en generad lärare

SSU kräver den 25 juli att skolans sexualundervisning ska förbättras. Det tycker vi också!

Vi i kristdemokraterna har genom åren på många olika sätt försökt att föra upp detta ämne på kartan. Bland annat tog Ingvar Nordén (KD), tidigare landstingsråd, initiativ till ett nytt program för sexuell hälsa i länet.

Ett av målen i programmet är att stärka ungdomars självkänsla. En god självkänsla behövs för att kunna säga ja och att kunna säga nej. Det är därmed en förutsättning för en god sexuell hälsa. Göran Hägglund (KD) har tagit initiativ till UMO – en ungdomsmottagning på nätet.

SSU föreslår att lärarutbildningen ska ändras så att lärarna, framför allt inom biologi, ska bli bättre på sexualundervisning. Det är en god tanke, men det finns många angelägna ämnen som lärarutbildningen borde kompletteras med. När det gäller ämnet sexualkunskap finns det också så många andra aspekter än biologi. Frågor som handlar om känslor, om värderingar, om medicinska risker och om etiska dilemman. Dessa frågor ligger närmare en religion- eller en samhällskunskapslärare och är inte nödvändigtvis de frågor en lärare i biologi har ett särskilda kunskaper i.

Vi anser därför att det vore bättre att kalla in den yrkeskår som redan är specialister på ämnet för att delta i skolans sexualundervisning – barnmorskan. Se gärna artikeln om Ungdomsmottagningar i VLT 27 juli.

Inom landstingets barn och ungdomsråd diskuterades ofta frågan kring sexualundervisning liksom tillgängligheten till länets ungdomsmottagningar. Behovet av att få vara lite anonym var tydligt. Vi ifrågasätter därför att elever verkligen vill diskutera dessa frågor med sin ordinarie lärare. Vi tror det är bättre att en kontakt etableras med en barnmorska – gärna från kommunens ungdomsmottagning. Barnmorskan kan dessutom svara på anonyma frågor via Internet.

Vi välkomnar SSUs upprop för en bättre sexualundervisning, men föreslår en snabbare väg. Öka samarbetet med länets barnmorskor – de som redan besitter specialkompetensen och intresset för frågorna!

Anna-Lena Henriksson (KD), Barnmorska och Ledamot landstingsfullmäktige

Malin Gabrielsson (KD), Ledamot Landstingsfullmäktige

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel