Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

KD: Begränsade öppettider på krogen är ett steg mot bättre folkhälsa

Det är ingen överraskning att Kristdemokraterna alltid har haft en återhållsam attityd gentemot förlängda öppettider på Västerås krogar. Och anledningen är just kopplingen mellan sena öppettider och ökad alkoholkonsumtion som medför en ökning av våldsbrottsligheten både inne på och utanför krogen.

Vi hade hoppats på att Västerås stads politiker tog mera allvarligt på den här frågan än att reducera den till att bli en näringspolitisk fråga. För att utreda förutsättningarna som det står i förslaget till beslut är inget annat en än ren flört med krognäringen.

Vi föreslog att det enda rimliga vore att göra en utredning av konsekvenserna av utökade öppettider och därtill få en hel bruttolista över alla åtgärder – positiva som negativa som vi behöver åtgärda innan vi lättvindligt fattar ett sådant beslut.

Vi har också föreslagit att Västerås ska hålla en hearing om ämnet med berörda instanser såsom bland annat kvinnojouren, tjejjouren, polisen, ordningsvakterna, fältassistenterna, krögarna, socialjouren, VL och andra som kan tänkas ha intressen i den här frågan.

Forskning från Tyskland, Australien, Island och Norge bekräftar att sena öppet-tider och ökad alkoholkonsumtion medför en ökning av våldsbrottsligheten. Docent Fredrik Spak från Göteborgs universitet bekräftar också denna forskning. Han säger att alkohol är inblandat i 50 procent av alla våldsbrott och 30 procent av sexualbrott i hemmen.

Dessutom är det vedertaget att en ökad tillgänglighet av alkohol ger en försämrad folkhälsa. Var tredje sjukhussäng kan kopplas till en för hög alkoholkonsumtion. Detta och det faktum att vi vet att de senaste 15 åren har alkoholkonsumtionen i Sverige ökat med 30 procent och att drickandet går allt längre ned i åldrarna .

Vi säger inte att vi ska stänga krogarna. Men vad vi säger är att begränsade öppet-tider för krogarna är ett steg på vägen mot minskad alkoholkonsumtion och bättre folkhälsa.

Som det ser ut idag är det befintliga krogrelaterade våldet i Västerås för högt och det är som mest problem när krogarna stänger – i garderoben, utanför i närområdet och på nattöppna matställen.

Kristdemokraterna inser att restauranger och krogar är viktiga som mötesplatser i en stad som Västerås och vi vill ha ett levande centrum, men inte på bekostnad av ökat missbruk, våld och misshandel. Ökar konsumtionen så får det effekter för hela samhället. De som drabbas mest negativt är barnen. Vi kristdemokrater tar ett socialt ansvar och just därför väljer vi en fortsatt restriktiv linje.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel