Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

KD: En hållbar politik för ett mänskligare samhälle

Hållbar politik handlar om att fatta beslut som är gynnsamma på kort och lång sikt. Tyvärr är vägen dit lång. Kläder och andra produkter innehåller gifter som sprids och påverkar människors hälsa.

I Sverige är det acceptabelt att konsumera produkter som underbetalda barnarbetare producerat under omänskliga förhållanden. Till svenska skolor levereras mat som fraktats från utlandet. Det är nu dags att politiker och andra makthavare börjar ta sitt ansvar och agerar för en mänskligare värld.

Människor är beroende av vad naturen producerar i form av naturkapital. Utan syre dör vi. Utan fisk i haven och grödor på åkrarna saknas mat på bordet. Sverige är dock en av få nationer som kombinerat ekonomisk tillväxt med minskade utsläpp och förbättrade mänskliga förhållanden. Men vi har även ett ansvar för miljö och arbetsförhållanden i de länder där produkter produceras.

Kristdemokraterna i Västerås vill satsa på lokal politik med ett globalt ansvar. Västerås kan utgöra ett gott exempel för hela världen. Kommuner påverkar marknaden genom inköp av varor och tjänster.

När det gäller varor kan kommunen kräva att de producerats under mänskliga förhållanden med låg miljöpåverkan. Det borde vara självklart för Västerås skolor och äldreboenden att i första hand köpa in mat från närbygden. Det gynnar även den lokala ekonomin.

Vidare anser vi att småföretagare som erbjuder tjänster borde få bättre information om kommunala upphandlingar och ha goda möjligheter att delta i anbud. För att realisera en sådan utveckling krävs genomtänkt upphandling. Det gäller att skriva kravspecifikationer som uppfyller EU:s lagstiftning men som också gynnar produkter och tjänster som producerats på ett hållbart sätt. Det går faktiskt att ställa krav på miljö, produktionsförhållanden och utsläpp för produkter och tjänster.

Kristdemokraterna står för förvaltarskap. Det är viktigt att förvalta de gemensamma resurserna på ett hållbart sätt. Samtidigt är Kristdemokraterna frihetspartiet. Vi vill satsa på hållbar utveckling samtidigt som vi ser att fler pekpinnar och ökad byråkrati inte leder till ett mänskligare samhälle.

Vi är allergiska mot ”nånannanismen” där kommunen förväntas göra allt. Vi är i stället för entreprenörskap där människor och föreningar kan tjäna pengar på smarta idéer.

För att skapa ett hållbart Västerås vill Kristdemokraterna arbeta för att:

* en hållbar ekonomisk hushållning ska prägla all kommunal verksamhet.

* i en långsiktigt hållbar ekonomi ska hänsyn tas till barn, ungdomar, våra äldsta och dem med funktionsnedsättning.

* ökad fysisk aktivitet främjas i förskola och skola och att sunda kostvanor får ökad tyngd i folkhälsoarbetet, både i skola och vuxenliv.

* minst 25 procent av skolmaten är ekologiskt producerad och att man eftersträvar rena råvaror utan onödiga tillsatser.

* hälsofrämjande insatser görs för äldre där fysisk aktivitet, social gemenskap och mat-situationen har central betydelse.

* solenergiinvesteringar kommer igång genom att förse kommunala byggnader med solel- och solvärmeanläggningar. Vi vill även öppna för fler aktörer inom el- och värmeproduktion.

* Västerås inför fri parkering på sena eftermiddagar och helger för el- och biogasbilar.

* kommunens arbetsfordon och arbetsmaskiner ska drivas med förnyelsebara bränslen, biogas eller el i så stor utsträckning som möjligt.

* grönområden och parker främjas för en god livskvalitet.

* samarbetet med frivilligorganisationerna utvecklas med respekt för varje organisations unika idégrund och viljeinriktning.

För att följa upp målen vill vi genomföra fortlöpande kvalitetsuppföljningar. Detta ska visas för medborgarna på Västeråsbarometern som finns på Västerås webbsida.

Eric Söderberg

Maria Lindelöf

kandidater (KD) i valet till Västerås kommunfullmäktige

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel