Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

KD: Fler föräldravänliga arbetsplatser behövs

På internationella kvinnodagen deltog jag i en diskussion om jämställdhet i Fagersta.

Annons

Efter diskussionen sade en man till mig: ”Jag satt och funderade på en sak: Ni pratar om jämställdhet – men vem tänker på vad som är bäst för barnen? Hur påverkas barnens situation i den förändring vårt samhälle genomgår?”

Frågan om barnens bästa är viktig att ha med sig. Hur ska vi säkra att familjer inte stressar ihjäl sig med att kombinera arbete med hämtning och lämning, tvätt, födelsedagskalas, städning, matlagning, fritidsaktiviteter och allt annat som ska hinnas med på kvällarna? Finns det sätt för att underlätta för föräldrarna att orka hålla ihop? Hur går det för ensamstående föräldrar att få ihop vardagen? Hur ska vi se till så det blir bra för barnen, föräldrarna och jämställdheten?

Det finns något som heter föräldravänliga arbetsplatser. En jobbsökarsida lanserar nu en möjlighet att söka efter just dessa arbetsplatser. Sedan några år tillbaka delar fackförbundet Unionen ut en guldnapp till företag som förstår familjens behov och bidrar till att den anställda får ihop livet.

Även tidningen Veckans Affärer listar företag och delar ut pris till arbetsgivare som underlättar för föräldrar. Det handlar om distansarbete, jämställdhetsplaner, möjlighet att behålla kontakt med arbetsplatsen under barnledighet, flextid, hushållsnära tjänster och så vidare.

Ur en arbetsgivares perspektiv handlar det om att konkurrera om en viktig grupp arbetstagare. Många får i dag barn sent i livet, samtidigt som karriären tar fart. Om arbetsgivaren vill kunna behålla sin personal under småbarnsåren gäller det att vara flexibel. Det ger konkurrensfördelar och med största sannolikhet en mindre stressad personal som gör ett bättre arbete och som stannar längre hos sin arbetsgivare.

Mycket har förändrats i vårt samhälle bara sedan jag föddes för 40 år sedan. Då tittades det snett på de kvinnor som valde att arbeta utanför hemmet. Då var dagis något för fåtalet barn, då var det någon som hade som arbete att sköta hemmet – obetalt.

I dag tittas det snarare snett på de föräldrar som väljer att stanna hemma något längre än de vedertagna 18 månaderna. Nu heter dagis förskola och det är fåtalet barn som inte går i förskola innan skolan börjar. Nu är det självklart att båda föräldrarna arbetar utanför hemmet.

Vad är då bäst för barnen? Bäst för barnen borde vara att växa upp med föräldrar som upplever sig vara jämlika, där de får arbeta med vad de vill och är trygga i sig själva. Bäst för barnen är en trygg barnomsorg – utformad utifrån familjens önskemål och bäst för barnen är också en stabil hushållsekonomi.

Bäst för barnen är antagligen också när föräldrarna – oavsett om de lever tillsammans eller inte – upplever sig ha goda möjligheter att kombinera arbete med tid för hem och barn.

Det här är en svår ekvation att få ihop. Jag tror föräldravänliga arbetsplatser kan vara ett bra och viktigt steg mot ett tryggare Västmanland.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel