Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

KD: Fler kvinnor och nyfödda borde kunna vårdas i Västerås

Rödgröna åtgärder lyser med sin frånvaro

I Västerås finns det generellt sett plats för länets kvinnor på förlossningen, däremot är det ofta fullt och därför intagningsstopp på neonatalavdelningen där de nyfödda vårdas.

Intagningsstopp på neonatalavdelningen innebär att sjukhusvård av en gravid kvinna, där barnet kan behöva vård, flyttas till exempelvis Eskilstuna eller Gävle. Statistik från förra fullmäktige visar att ungefär en förlossning varannan vecka flyttas av den anledningen. Sen tillkommer de fall där kvinnan flyttades, men det blev ingen förlossning.

Att det blir fullt på neonatalavdelningen har flera orsaker, som att det föds fler barn, fler barn kan räddas och att det är brist på personal med rätt kompetens.

Brist på erfarna barnsjuksköterskor och undersköterskor är frågor Kristdemokraterna uppmärksammat och lämnat förslag kring under ett antal år. Tyvärr har de rödgröna inte tagit problemen på tillräckligt stort allvar. Åtgärder lyser med sin frånvaro.

Vi har en bra förlossningsvård i Västerås och en bra vård för de nyfödda, men Kristdemokraterna vill att fler västmanländska kvinnor och nyfödda barn ska kunna få sin vård i Västerås, nära sin familj och utan den stress en flytt innebär.

Steg ett är att ta reda på konsekvenserna av att det så ofta är fullt på neonatalavdelningen. Förhoppningsvis kan de rödgröna tänka sig att göra åtminstone det.

Malin Gabrielsson (KD)

regionråd i opposition

Läs också: Krisen känns mindre när familjen samlas

Wikström: Dålig planering för tididgt födda

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel