Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

KD: Håll EU borta från skattepolitiken

En fråga som varit omdebatterad det senaste året, både inom EU och i Sverige, är hur vi kan bli bättre på att hindra skatteflykt. Bakgrunden är en rad uppmärksammade exempel på hur höga näringslivsprofiler och andra makthavare undvikit att betala skatt, genom olika mellanhänder och skatteparadis. Pengar som skulle ha bidraget till den allmänna välfärden har istället undanhållits genom skatteplanering.

De flesta är överens om att vi behöver hitta nya sätt att adressera detta problem. Exempelvis genom utvidgat samarbete mellan Europas olika skattemyndigheter för att enklare kunna skapa en helhetsbild av vilka tillgångar som medborgare har i olika länder. Tyvärr finns det också de politiker som utnyttjar diskussionen om detta till en gammal agenda om att centralisera beslutandemakten i skattefrågor till Bryssel.

I slutet av förra året lämnade Europaparlamentet sina rekommendationer till EU-kommissionen och medlemsländerna om vilka reformer som behövs på detta område. Tyvärr landade Europaparlamentet helt fel i frågan, och anslöt sig till de krafter som stegvis vill frånta medlemsstaternas makt över skattepolitiken.

I den resolution som röstades igenom fanns bland annat krav på att slopa vetorätten bland medlemsländerna i ministerrådet rörande skattefrågor. Vissa principer för hur exempelvis medlemsländernas momssystem ska fungera behöver av effektivitets- och frihandelsskäl samordnas inom EU. Men eftersom skattefrågorna är nationell kompetens krävs dock full enighet bland medlemsländerna när skattebeslut fattas på EU-nivå. Att rucka på denna princip, i syfte att tvinga fram större likformighet i medlemsländernas skattepolitik, är ett oerhört långtgående förslag. Samma krafter som förordar en sådan här ordning vill också ge EU beskattningsrätt, vilket onekligen skulle underlättas om vetorätten slopades.

Att i EU-sammanhang slå fast att skattepolitiken fortsatt ska vara en nationell fråga har varit viktigt för såväl borgerliga som socialdemokratiska regeringar. Därför var det med stor förvåning jag noterade att svenska socialdemokrater, miljöpartister och liberaler vid voteringen i Europaparlamentet ställde sig bakom den resolution som tydligt tog ställning för att slopa vetorätten i ministerrådet rörande skattefrågor. Från Kristdemokraternas sida tänker vi fortsatt understryka att skattepolitiken är nationell kompetens. Därför var det inte heller ett svårt beslut för mig att rösta nej till den här resolutionen.

EU behövs på många sätt mer än någonsin. Men för att behålla sin relevans, och sitt folkliga stöd, behöver EU också förstå sin bortre gräns. Medlemsstaterna måste behålla makten över skattepolitiken.

Lars Adaktusson (KD)

Europaparlamentariker

Riksdagskandidat i Västmanland

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel