Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

KD: Jobb och språk nycklar till integration

Om Sverige ska fortsätta att vara det välkomnande samhälle för flyktingar/invandrare som vi önskar och vill, måste integrations-politiken bli betydligt bättre.

Sverige har i dag stora skaror invandrare som fortfarande efter fem år eller längre inte kan kommunicera på svenska, som lever på försörjningsbidrag och inte ser något slut på utanförskapet. Än värre är det för en stor grupp kvinnor från patriarkala kulturer, som knappast har någon kontakt med svenskar eller det svenska samhället. Resultatet av detta ser vi i dag – ett segregerat samhälle med sociala problem, ökande brottslighet, gigantisk arbetslöshet, främlingsskap och dystra framtidsutsikter.

Om vi ska fortsätta att vara ett välkomnande samhälle för invandrare måste vi ta itu med integrationen på allvar, annars kommer samhället att falla sönder med oöverskådliga problem som följd.

Svenskundervisning måste få högsta prioritet. Introduktion i det svenska samhället, med undervisning om svensk kultur och hur det svenska samhället fungerar, samt hjälp med att söka arbete måste påbörjas parallellt med språkundervisningen och med lika stor målmedvetenhet.

Invandrarnas begåvning och kunskaper måste tas till vara, och de som saknar utbildning få möjlighet att skaffa sig en bra utbildning i Sverige. Det här är redan beprövade metoder i andra länder, till exempel Storbritannien. Varför ligger Sverige så långt efter, när vi på andra områden vill vara ett föregångsland?

Det måste också vara möjligt att debattera invandringspolitik, utan att genast klassas som främlingsfientlig. Att uppskatta människor från andra kulturer, att i grunden se positivt på invandring, kan mycket väl förenas med en diskussion om storleken på invandringen, hur många Sverige har förmåga att ta emot och integrera.

Med dålig integration minskar vår förmåga, med effektiv integration ökar förmågan. Vi måste inse att allt hänger ihop. Vill vi vara bäst i klassen på flyktingmottagning måste vi också vara bäst på integration. Nuvarande nivå på invandring ställer krav på en väl-organiserad och effektiv integration, något som vi är långt ifrån i dagsläget.

Som kristdemokrat tar jag avstånd från all främlingsfientlighet. Men det är tyvärr så att den bristfälliga integrationen göder främlingsfientlighet.

Även det motsatta förhållandet gäller, tack och lov. I ett välintegrerat samhälle finns inget utrymme för främlingsfientlighetens kalla vindar. Där blandas människor med olika ursprung och berikar varandra. Där växer respekten mellan människor trots varierande bakgrund. Arbete och språk är och förblir nycklarna till integrationen.

Min vision är ett kulturellt brokigt men väl integrerat samhälle där alla är med i bygget av framtidens Sverige, där alla, infödda såväl som utlandsfödda, känner ”det här landet, det är mitt land”.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel