Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

KD-ledamot jämförde regnbåge med hakkors

När Kristdemokraten Morgan Emgardsson ansåg att kommunen också måste tillåta flaggning med svastika, ett hakkors, om man tillät flaggning med regnbågsflagga blev stämningen mycket upprörd i Surahammars kommunfullmäktige.

Det var nog ingen som förväntade sig att Morgan Emgardsson skulle avslå moderaten Johan Henrikssons motion om att kommunen skulle flagga med regnbågsflaggan utanför kommunhuset när Västerås håller sin Pridefestival med den motiveringen.

– Jag ville bara säga att tillåter vi flaggning med en organisations flagga, då måste vi tillåta andras. Kommunen ska bara flagga med den svenska flaggan och sin egen flagga, försökte Emgardsson försvara sig med, men då var det för sent.

– Det är fruktansvärt. Det visar på en väldigt konstig människosyn, dundrade riksdagsmannen Olle Thorell (S).

- Jag har högre puls nu än när jag var ute och sprang senast. Jag har ett anteckningsblock fullt med svordomar. Men jag saknar ord för den jämförelse som gjordes, konstaterade kommunalrådet Tobias Nordlander (S).

- Regnbågsflaggan visar alla människors lika värde, det gör inte en flagga med en svastika på, påpekade centerpartiets Eva Björck.

– Att vi flaggar med regnbågsflaggan kommer inte att förändra mentaliteten mot HBTQ-personer. Men det är ett litet men viktigt steg, sa Johan Henriksson.

Kommunfullmäktige beslutade med en överväldigande majoritet att det ska flaggas med regnbågsflaggan. Morgan Emgardsson reserverade sig mot beslutet.