Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

KD : Mer kunskap om Aspergers behövs

Marie Eklund skriver den 5 augusti om att inte glömma osynliga funktionshinder. En funktionsnedsättning behöver inte vara mindre svår för att den är osynlig, tvärtom, då omgivningen ofta missuppfattar en persons svårigheter eftersom han/hon ser ut som alla andra. I Kristdemokraternas artikel den 3 augusti ingick alla personer med funktionsnedsättning. Fokus var dock inte på lagt på skolan. Därför är det bra att Marie Eklund tar upp den i sin artikel.

Eftersom Kristdemokraterna haft ordförandeskapet i Nämnden för funktionshindrade har det varit viktigt för oss att följa också barn och ungdomar med funktionsnedsättning i förskola/skola.

Barn och elever med Aspergers syndrom måste få bättre stöd. Det handlar om en hållbar organisation, bättre kunskaper hos alla som arbetar med dessa barn och elever. Ur detta föds en insikt om vilka möjligheter och förmågor som finns hos varje elev.

Vuxnas attityder och kunskaper är viktiga för att förmedla förståelse till kamraterna och för att tillsammans försöka hitta smidiga lösningar för att alla ska få en bra studiesituation.

Ett utbyte mellan skolan och de verksamheter som stöttar upp dessa elever och deras familjer på fritid och helger är bra och skulle kunna utvecklas mer.

När det gäller gymnasiet ska vi fortsatt arbeta för att ungdomar får en individuellt anpassad utbildning där man både arbetar med mindre grupper och ser till att ungdomar kan gå nationella kurser eller hela program.

Vi har startat två nya Dagliga verksamheter under mandatperioden för ungdomar med Aspergers. Vi vill se till att fler ungdomar kan gå ut i någon form av arbete efter gymnasietiden. Det är för många en lång process men det finns ett stort engagemang, god kompetens och en stark vilja hos ansvariga medarbetare att tillsammans med oss politiker utveckla detta område!

Att vara förälder till ett barn med funktionsnedsättning innebär tyvärr ofta oro och frustration. För oss politiker är det viktigt att ha dialog med er anhöriga och att arbeta tillsammans med er för att snabbare närma oss målet om ”rätten och möjligheten att leva som andra”

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel