Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

KD: När ska barnmorskor få starta eget?

I dag är det den internationella barnmorskedagen. Det ska uppmärksammas! Under våren har hela Sverige kunnat följa arbetet på förlossningen i Västerås. De allra flesta av oss tänker på barnmorskor främst i denna roll – men det är bara en liten del av deras yrkeskompetens. En barnmorska är dessutom utbildad för att hantera frågor kring exempelvis kvinnors gynekologiska hälsa under hela livet, sexualitet och preventivmedel för kvinnor och män, föräldraskap och amning. Vi anser att vi idag i våra system låser in dessa stolta och mycket driftiga kvinnor. Något behöver göras för att frigöra deras potential, så vi bättre än i dag tar tillvara på deras kompetens.

1988 startade Christina Wahlström mottagningen Mama Mia i Stockholm. Till en början hade Mama Mia inget avtal med landstinget och den blivande mamman fick betala 5 000 kronor för att bli patient. Starten var trög. 1992 kom vändpunkten i samband med maktskiftet i Stockholms landsting, då mödravårdspengen infördes och de blivande mammorna kunde vända sig till mottagningen utan extra kostnader. I dag är Mama Mia Nordens största mödravårdsmottagning.

Alliansregeringen och Kristdemokraterna har ändrat rejält på förutsättningarna när det gäller att bedriva verksamhet inom sektorn vård, hälsa och omsorg. En av de viktigaste förändringarna är LOV — lagen om valfrihet. Lagen är än så länge frivillig för kommuner och landsting att ansluta sig till och sedan tillämpa i större eller mindre utsträckning. Valfrihet för medborgare förutsätter dock att det finns en mångfald av utförare. Det är därför viktigt att fler startar företag inom vård, omsorg och hälsa.

Tillväxtverket har fått i uppdrag att under 2010-2012 främja entreprenörskap på högskolor och universitet inom utbildningar i vård och omsorg. Syftet är att ge studenter och lärare ökad insikt om den förnyelse av vård- och omsorgsbranschen som pågår och om entreprenörskap som ett sätt att möta de förändrade kraven från samhället.

Vi tre har för avsikt att inom kort besöka länsstyrelsen för att se på vilket sätt det arbetas med att främja entreprenörskap inom dessa områden i vårt län.

I Västmanland är det i dag väldigt svårt att starta eget som barnmorska beroende på hur avtalen i vårt vårdvalssystem av tradition är utformat. Vårdval Västmanland är bra, men kan bli ännu bättre. Vi föreslår en förändring som innebär att varje kvinna själv ska få välja vilken barnmorska hon vill gå till, utan att hon för den skull tvingas byta familjeläkare.

Förutom att makten på detta sätt flyttas från politik och läkare till kvinnorna/ patienterna själva – innebär det kraftigt förbättrade möjligheter för barnmorskor att få driva eget företag, inom ett kunskapsområde som under tusentals år tillhört kvinnan, men för den skull inte för alltid behöver göra det.

När kvinnors företagande ökar kommer vi att se nya lösningar till gamla problem. Vi vill därför ta vara på barnmorskornas kreativitet och innovationsförmåga. I ett mänskligare Sverige använder vi och tar vara på hela vårdens kompetens!

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel