Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

KD: Patientsäkerhet en av de viktigaste framtidsfrågorna

Ulf Hedman hade synpunkter på patient-säkerheten och hävdade att det är farligt att gå till doktorn. Problemet var väl känt av tidigare regering, men patientsäkerheten var inte prioriterad.

Med alliansregeringen sätts fokus på patientsäkerheten. Under förra mandatperioden gavs Socialstyrelsen i uppdrag att genomföra en kartläggning av undvikbara vårdskador. Det var, förvånande nog, första gången en sådan omfattande kartläggning gjordes.

Att patientsäkerheten varit så eftersatt är inte acceptabelt. Därför arbetar regeringen – tillsammans med landstingen – med flera åtgärder för att stödja utvecklingen mot en säkrare vård. Förbättrad patientsäkerhet är en av de viktigaste frågorna för hälso- och sjukvården framöver. Varje misstag och därmed också skadorna som sker i vården hade kunnat förebyggas och undvikas. För att detta ska bli verklighet måste kunskaperna öka, rutinerna förbättras och god bemanning.

Den 1 januari i år trädde en ny patientsäkerhetslag i kraft. Patienter ska numera kunna anmäla en händelse, utan att behöva peka ut exakt vilken enskild läkare eller sjuksköterska som gjort fel. Tidigare har patienten krävts på allt för mycket kunskap och detaljer om det som man vill anmäla. Nu blir det tydligare att man måste se till hela vårdsystemet – utan att den enskilde läkarens/ sjuksköterskans individuella ansvar försvinner.

I varje landsting pågår ett omfattande patientsäkerhetsarbete. En av de enklaste, billigaste och samtidigt effektivaste åtgärderna är att förbättra handhygienen. Här har redan skett stora förbättringar för patienternas säkerhet.

Ett särskilt stimulanspaket på cirka 2,5 miljarder kronor under åren 2011–2014 riktas nu till landstingen. Det handlar om att med patientens behov i centrum uppmuntra, stärka och intensifiera patient-säkerhetsarbetet.

Ersättningen är prestationsbaserad och målen tydliga. Goda arbetssätt, ledningssystem och rutiner ska premieras. Endast de landsting som på ett mätbart sätt klarar av att förbättra patientsäkerheten får ta del av pengarna. Utgångspunkten är en nollvision när det gäller antalet undvikbara vårdskador. Patienterna ska kunna lita på vården.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel