Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

KD: Risk att regionlösningen blir ett hastverk

Frågan om framtida regionbildning har nu sysselsatt landstingen under en längre period.

I slutet av 2011 tog sig äntligen de rödgröna i Landstinget Västmanland samman och lade fram ett förslag där Södermanland, Västmanland och Örebro ska ingå. Förslaget skickades till Västmanlands kommuner i december 2011 och skulle ha besvarats senast 13 januari 2012.

Ur kristdemokratisk synvinkel har kommunerna kommit in alldeles försent i processen. Ska regionbildningen spegla arbetsmarknadsregionerna så är knappast länen som funnits i över 300 år den bästa grunden för nya regioner.

Större hänsyn måste tas till kommuner som befinner sig i samma arbetsmarknadsregion och som har fungerande kollektivtrafik och som i dag bildar informella regioner.

I en del kommuner ser man mer än ett alternativ. Sala ser Västerås/Uppsala, Arboga ser Örebro/Västerås, Fagersta ser Avesta/Västerås, Västerås ser Eskilstuna/Stockholm.

Tidspressen för länets kommuner att yttra sig om det rödgröna förslaget har varit enorm och denna frågas viktiga lösning riskerar att bli ett hastverk.

Därutöver så riskerar vi att inte få med Uppsala i den nya regionen – en ståndpunkt som alla partier i Västmanland varit eniga om. Är det ett sätt för den socialdemo-kratiska landstingsledningen att hitta en lösning som ska stärka de egna socialdemokratiska positionerna i den nya regionen när man nu utesluter Uppsala?

Uppsala behöver vara med. Ytterligare ansträngningar för att få med Uppsala behöver göras och enskilda kommuners ståndpunkt måste tillgodoses. Om så sker så har vi för invånarna i Västmanland bästa lösningen.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel