Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

KD: Satsa på småskalig energi

Annika Helker från Svensk vindenergi, Svante Axelsson från Naturskyddsföreningen och Linda Magnusson VD för O2 skrev den 28 juli att de vill rädda den lokalt ägda vindkraften i Sverige. I sin debattartikel lyfte de fram att antalet personer som köpt vindkraftandelar har rasat sedan Skatteverket aviserat att vindkraftkooperativ ska uttagsbeskattas.

Vi håller med om detta till hundra procent. Det vi gjort är att Eric Söderberg påverkat beslutsfattare genom brev och telefonsamtal till kristdemokratiska riksdagsledamöter. Frågan om uttagsbeskattning på Finansdepartementet. Där finns en rädsla för att vindkraftkooperativ ska bli attraktivt för företag som vill sänka sina skatter.

Vi köper inte detta. Vi vill istället agera för att det blir mer attraktivt att bli delägare i vindkraftkooperativ och andra kooperativ med förnybar energi. Vi beklagar också att förslaget om ett kapitalavdrag för vindkraftkooperativ inte kom med ivårpropositionen.

Frågan gäller skatt på mellanskillnaden mellan andelspriset och Nord Pools pris på el. Nord Pool sätter pris på marginalen efter det högre importpriset på kol. Skatteverket anser att, vindkraftföreningarna betalar ett rabatterat pris som understiger marknadspriset. Men andelsägarna betalar för vad drift, underhåll och administration kostar. Självklart är denna kostnad lägre än elpriset på Nord Pool eftersom andelsägarna själva har investerat och tagit kapitalkostnaden.

Frågan kan jämföras med bostadsrättsföreningar där medlemmarna överlag betalar lägre avgift än dem som bor i motsvarande hyresrättslägenhet. Anledningen är att en del av räntekostnaden bär bostadsrättsägaren direkt. Den som är andelsägare i ett vindkraftkooperativ satsar på samma sätt sina egna pengar i vindkraftkooperativet.

Vår mening är att likheten med bostadskooperativ är så slående att vindkooperativen inte heller ska beskattas.

Vi anser också att kommuner som Västerås ska göra det enklare för företag och privatpersoner att producera sin egen el. Vi vill göra det möjligt för många fler små aktörer att producera el. Det handlar om både kommersiella företag, ekonomiska föreningar och privatpersoner. Vi vill kämpa för detta på alla politiska nivåer.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel