Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

KD: Sätt barnen i centrum – på familjens villkor

Kristdemokraterna anser att det är dags att uppvärdera föräldraskapet och öka möjligheterna för familjen att själv styra över sin tid med barnen.

Vi har på ett flertal platser om i landet och bland annat i Västerås infört vårdnadsbidraget som en del i att öka valfriheten för dem som vill gå ner i arbetstid under småbarnsåren eller vill vara hemma lite längre tid med barnen. Flera undersökningar visar att föräldrar också önskar mer tid med barnen. Enligt en ny Sifoundersökning säger drygt hälften av de tillfrågade att det är bra att kommuner erbjuder ett vårdnadsbidrag och ytterligare en knapp tredjedel av de svarande vill att det ska vara obligatoriskt för kommunerna. Bara åtta procent vill att vårdnadsbidraget ska tas bort helt.

Därför är det märkligt att vänsterpartierna fortsätter att driva en linje av likriktning samtidigt som föräldrarna tydligt deklarerar att de vill få rätt att själva välja hur deras barnomsorg ska utformas.

Enligt vänsterpartierna är offentligt finansierad barnomsorg den enda omsorg som är god nog för våra barn och därför ska alla småbarnsföräldrar ha sina barn där. Andra val får man bekosta själv. Därmed är det endast de välbeställda som kan göra det. Stressade småbarnsföräldrar ska så snabbt som möjligt ut i arbetslivet. Var är barnperspektivet där?

Kristdemokraterna vet att barn, föräldrar och familj är olika med olika behov. Därför måste det finnas många olika omsorgsformer att välja bland – förskola, familjedaghem, öppen förskola och vårdnadsbidrag.

Vad som är god omsorg för varje enskilt barn låter vi föräldrarna avgöra och därmed också en ekonomisk möjlighet att göra så. Det är för oss att sätta barnet i centrum och möjliggöra god omsorg för alla. Det är vad vi kallar för en flexibel och modern familjepolitik – på familjens villkor.

kandidat (KD) i valet till Västerås kommunfullmäktige

Maria Lindelöf

kandidat (KD) i valet till landstingsfullmäktige

Malin Gabrielsson

kandidat (KD) i valet till Västerås kommunfullmäktige

Elisabeth Karlsson-Ellqvist

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel