Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

KD-seniorer: Mer friskvård för äldre ger minskade hälsorisker och lägre vårdkostnader

Hälsoklyftan bland äldre behöver minska

Stillasittandet hos vår befolkning har blivit ett signum, men ett illavarslande. Det gäller i alla åldrar och får stora konsekvenser både hälsomässigt och samhällsekonomiskt!

Inte minst är problemet stort hos oss äldre där hjärt- och kärlsjukdomar, frakturer, minskad rörlighet och balansproblem lurar runt hörnet. Den stora utmaningen framöver är att minska hälsoklyftan mellan olika befolkningsgrupper.

Vi behöver inte vara så oroliga för de seniorer som tidigare i livet såg till att hålla igång. De finns nu i våra gym, simhallar, utomhus i motionsslingor, på cykelbanor eller på skogspromenadens gångstråk.

Värre är det med de seniorer som inte kom igång redan under sin yrkesverksamma tid och som inte kommer sig för med att ge sig ut nu när de själva disponerar all sin tid. Var är alla daglediga? Man slås av hur öde det är när man själv är ute och går i bostadsområdena vid olika tidpunkter.

Nu kan vi ju tycka att det är individens eget ansvar att se till att röra på sig och motionera. Men eftersom det finns en stor samhällsekonomisk vinst att göra (vissa talar om ända upp till 80 miljarder kronor per år i minskade kostnader) om man stöttar människor för ökad fysisk aktivitet, och därmed också för ökad livskvalité, så vill vi i Kristdemokratiska Seniorförbundet bidra med förslag och idéer för att få till en förbättring:

• Om kommunerna får visst statligt stöd för att åstadkomma bättre utemiljöer i anslutning till äldreboenden, kan fler behålla sin rörlighet och sitt psykiska mående. Det kan bestå av anpassade trädgårdar och träningsredskap. Aktiviteter inomhus kräver mindre investeringar och handlar mest om det som redan sker, som sittgympa, motionscykling och dans.

• Idrottsrörelsen har en stor utmaning i att dra till sig fler seniorer i sina verksamheter. Många lokaler står mer eller mindra tomma delar av dagen då yrkesverksamma jobbar. Med stöd av stat, regioner och kommuner kan fler aktiviteter av olika slag ordnas för seniorer genom idrottsrörelsen.

• Kristdemokratiska Seniorförbundet vill också, att en översyn görs av villkoren för friskvårdsbidraget så att fler idrotter inkluderas och fler äldre aktiveras.

• De uppsökande verksamheter till 75-åringar och äldre, som man har i många kommuner, kan uppmuntra och vägleda seniorer att delta i fysiska aktiviteter. Dessa borde kunna utvecklas mer på alla de olika mötesplatser som finns för äldre i vårt land.

Vi vet ju att kropp och själ hör ihop. När seniorer deltar i aktiviteter tillsammans med andra, uppstår ett socialt umgänge som kan bli själva drivkraften för att hålla igång. Att man samtidigt bidrar till en bevarad hälsa, det var ju det vi ville.

Vid Kristdemokraternas riksting den 20-22 oktober i Uppsala motionerar vi i Seniorförbundet för denna viktiga fråga om mer friskvård och därmed ett hälsosammare liv för Sveriges seniorer.

Elisabet Fridén

före detta kommunalråd i Västerås, ledamot av förbundsstyrelsen Kristdemokratiska Seniorförbundet

Leif Hallberg

förbundsordförande Kristdemokratiska Seniorförbundet, hedersordförande Europeiska Seniorunionen

Läs också: Inför bidrag för idrott för vuxna och äldre

Aktiva äldre mår bättre

MP: Både den inre och yttre miljön är viktiga för hälsan

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel