Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

KD: Ta vara på ”syrrornas” kompetens

Det finns många tecken på att Sveriges medicinska resultat är i världsklass, men också flera tecken på att det inom vården finns brister vad gäller bemötande, helhetssyn och förebyggande åtgärder. Sällan framkommer dock att det finns en yrkeskår som redan har hela kunskapen vi ropar efter – nämligen sjuksköterskorna med sin vårdvetenskapliga kunskap.

Vårdvetenskapen handlar just om bemötande, att se till hela människans behov och att arbeta hälsofrämjande. Även för undersköterskorna är dessa kunskaper centrala. Att brister förekommer inom dessa områden, trots att vi har så välutbildad personal tyder på ett systemfel.

Nyligen publicerade VLTdet årliga reportaget om svårigheter att rekrytera sjuk-sköterskor till sommaren. Återigen är det löneläget som anges som den största orsaken till bristen på sjuksköterskor. Kan det även finnas orsaker som bristande respekt för sjuksköterskornas kunskaper?

Det är dags att Sverige tar ett krafttag för att lyfta fram vårdvetenskapen och sjuk-sköterskornas unika kompetens. Till rikstinget i sommar föreslår vi därför att Kristdemokraterna i samarbete med representanter för vårdvetenskapen ska arbeta fram ett förslag till hur Sverige bättre ska ta vara på vårdvetenskapen och sjuksköterskornas potential.

Några förslag på hur omvårdnaden kan stärkas; utveckla vårdvalet så att även barnmorskor och distriktssköterskor kan bli egna företagare, kombinera forskning inom omvårdnad med praktiskt arbete så att evidensen får bättre spridning, stärk de ekonomiska incitamenten för att utbilda sig till specialistsjuksköterska, låt barnmorskor utveckla metoder för att förbättra den sexuella hälsan, ett nationellt samverkansorgan för riksomfattande jämförelser av sjuksköterskeutbildningen samt förebyggande hälsokontroller med hälsotips som liknar tandhygienistens uppdrag inom tandvården.

Sjuksköterskan kan genom sin vårdvetenskapliga kunskap tillsammans med den medicinska vetenskapen utveckla vården till att bli mer hälsofrämjande och varmare. Människor behöver mer än mediciner för att må bra.Elisabeth Wäneskog

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel