Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

KD: Var ska alla nya jobb komma ifrån?

Är det okej att göra vinst på tillverkning av plåster och bandage, men inte på mina kunskaper som sjuksköterska?

Kristdemokraterna är det parti som tydligast talar om ett helhetsperspektiv. Ursprunget till detta finns att hämta i vår ideologi. Vi anser att ingen eller inget sitter inne med hela sanningen. För att få till en bra helhet behöver vi alla människors unika kompetenser och egenskaper, och dessutom en mångfald av aktörer i vårt samhälle som samverkar och kompletterar varandra. Ingen är bra på allt, men alla är bra på något.

När det gäller innovation och entreprenörskap inom vården kan dessa frågor inte diskuteras utan ett helhetsperspektiv. Vi behöver arbetstillfällen för att finansiera skola, vård och omsorg. Alla arbetsplatser strävar mot effektivitet och att därmed ha så få anställda som möjligt – även offentlig sektor. För att det hela tiden ska skapas nya arbetstillfällen behöver vi därför innovationer – uppfinningar och goda idéer – och dessutom entrepre-nörer som gör något av innovationerna. Utan detta kommer inga nya jobb. Sverige stannar och halkar efter i välfärdsutvecklingen.

Var ska vi då hitta dessa innovationer? Var finns våra barns framtida jobb? Ska vi begränsa oss och våra barns uppfinningsrikedom till vissa branscher eller ska vi tillåta nytänkande och innovation inom alla områden? Har vårt lilla land råd att begränsa sig till vissa branscher? Får vi fram tillräckligt med arbetstillfällen då? Är det viktigt att kvinnor och män/ flickor och pojkar har samma möjligheter att utvecklas inom det område de känner engagemang?

Vid senaste landstingsfullmäktige uppenbarade sig en mycket märklig diskussion kring näringslivets vara eller inte vara inom hälso- och sjukvården. I den landstingsplan som nu antagits av majoriteten i landstingsfullmäktige framgår mycket tydligt att näringslivet inte ses som en del av landstingets fortsatta utveckling. Detta blir alltså en stor skillnad från tidigare mandatperiod.

Personalens innovationer ska främjas, sade Hans Jansson (V). Att tänka sig att personalen ska dela med sig av sina idéer, som kan leda till ett patent, för att sedan inte tillåtas förvalta denna idé inom ett eget företag är en absurd tanke. Eller ja, det kanske går bra att starta eget företag, men i så fall kan inte landstinget köpa in produkten eftersom någon då på sikt kanske gör en vinst. Som sagt, allt hör samman i en helhet.

Att alla idéer tas tillvara på ett strukturerat sätt på en arbetsplats borde vara en självklarhet. Lika självklart är det att alla människor varken kan eller vill starta företag. Dock har vi alla förmågan att komma med idéer. Dessa bör tas tillvara.

Men det är egentligen inte idéerna som är det riktigt svåra. Det svåra är att göra verklighet av alla idéer som finns. Att skapa ett klimat som är redo för ständig förändring, samtidigt som förändring är något som de flesta människor upplever som hotfullt. Att se till att de innovationer som kommer fram och som samhället stöder verkligen är till nytta för Sverige och världen, det är det som är utmaningen.

Jag önskar att länets kommuner och Landstinget Västmanland kunde komma igång med ett rejält arbete kring innovation och utveckling av vård och omsorgssektorn i samarbete med Västerås Science Park, Munktell Science Park i Eskilstuna och Mälardalens högskola. Detta för att generera nya arbetstillfällen, men också för att vi ska kunna behålla en stark, framgångsrik och inspirerande offentlig sektor.

Det finns gott om såväl goda idéer som tomma lokaler i Västmanland. Nu är det dags för verkstad!

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel